Tsunami Sulawesi

Auto's vol lichamen bij massagraf Sulawesi: 'Niemand weet wie het zijn'

03 oktober 2018 13:00 Aangepast: 04 oktober 2018 13:24
Het dodental van de ramp op Sulawesi is opgelopen naar 1400 Beeld © AFP

Een vreselijk verdrietige plek. Zo omschrijft correspondent Annemarie Kas het massagraf dat ze bezocht op Sulawesi. "Het is zo indrukwekkend. Honderden mensen worden hier anoniem in een graf gelegd."

Annemarie Kas komt net aan bij een heuvel even buiten de hoofdstad Palu als ze een vrachtwagen aan ziet komen rijden. In de laadbak liggen tien lichamen. Tien Indonesiërs die de aardbeving en de daaropvolgende tsunami niet hebben overleefd. 

Geen afscheid

Wie zijn die tien mensen? Zijn het moeders, dochters, opa's of oma's? Niemand die het bij het massagraf weet. Er is geen familielid te bekennen. Simpelweg omdat familieleden ook zijn gestorven, of niet weten waar hun dierbaren zijn gebleven. Er is geen laatste woord. Er is geen afscheid.

Hulpverleners dragen slachtoffers naar het massagraf Hulpverleners dragen slachtoffers naar het massagraf

Er zijn enkel mensen zoals Lucia die de overledenen een laatste eer bewijzen. Ze woont op Bali, maar toen ze hoorde wat voor drama zich afspeelde bij 'haar buren', besloot ze te komen helpen. Geld heeft ze niet, maar haar hulp lijkt onbetaalbaar.

Slachtoffers in een kuil

Lucia sleept lijkzakken uit de vrachtwagens die maar blijven komen. Ze draagt ze naar de kuil die voor hen is gegraven. Een graafmachine legt een deken van zand over de lichamen, waarna het ritueel zich herhaalt.

Een graafmachine legt zand over de lichamen in het massagraf Een graafmachine legt zand over de lichamen in het massagraf

Kas ziet hoe fanatiek Lucia is. Daadkrachtig aan het werk, maar met respect voor de overledenen. "Het was zo aangrijpend. Ze leek het goed aan te kunnen, maar toen ik haar wat vragen stelde begon ze te huilen. Ze brak. Het was mooi om te zien hoe zij, samen met anderen, ze daar neerlegden."

Lichamen onherkenbaar door tsunami

Kas kan het haast niet voorstellen dat je zo anoniem begraven wordt. Maar het kan niet anders. Ze zag zelf hoe onherkenbaar de overledenen zijn geworden na de tsunami. "Door het water blazen de lichamen zich op. Je kan iemand daardoor niet meer identificeren."

Soms hebben de slachtoffers nog wel identiteitspapieren bij zich. De documenten worden in de berm naast het graf gelegd. Zo kunnen familieleden tijdens hun zoektocht zien dat hun dierbaren in dit massagraf begraven liggen. 

Inmiddels blijft het dodental oplopen. Volgens de cijfers van de Rampenbestrijdingsdienst ligt het aantal nu op 1407. Meer dan 2500 mensen zijn zwaargewond geraakt. Gevreesd wordt dat er nog meer doden onder het puin liggen.

Annemarie Kas vertelde gisteren over de situatie op Sulawesi

Onze correspondent op Sulawesi: 'We hebben maar vijf liter benzine gekregen'
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dodental Sulawesi loopt op tot ruim 1400, zeker 2500 zwaargewonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore