Tsunami Sulawesi

Spanningen op Sulawesi lopen op, lange rijen voor eten en benzine

02 oktober 2018 13:14 Aangepast: 04 oktober 2018 13:26
De benzine is enorm schaars op het eiland. Beeld © AFP

De spanningen op het eiland Sulawesi lopen op. Door de enorme ravage als gevolg van de aardbeving en de tsunami is het voedsel schaars en staan er honderden mensen in de rij voor benzine. Dat zegt correspondent Annemarie Kas. "Het is een totale chaos."

Militairen proberen bij de tankstations de boel rustig te houden, maar er staan honderden mensen in de rij. "Je merkt dat het ieder moment uit de hand kan lopen", zegt Kas die in de hoofdstad Palu is. "Als iemand probeert voor te dringen, loopt de spanning op. Niemand kan hier weg omdat er zo weinig benzine is. Iedereen wil het laatste beetje hebben. Ze willen scooters en auto's vullen, maar de benzine is ook nodig voor generatoren."

'Er moet hulp komen'

Op beelden is te zien hoe winkels worden geplunderd. "Als de situatie zo blijft en er niet snel hulp op gang komt, dan wordt het hier steeds onveiliger."

Honderden mensen staan in de rij voor benzine Honderden mensen staan in de rij voor benzine

Kas bezocht vandaag een buurt die naast een strand ligt. Ze zag hoe de tsunami er daar voor heeft gezorgd dat er niets meer overeind staat. "Scooters zitten om bomen gevouwen, het is een bizar gezicht. Auto's en boten liggen op huizen."

Adehana verloor drie familieleden

Ze kwam Adehana Laratu tegen, een vrouw die onder het puin zocht naar haar moeder. "Die was overleden, dat wist ze zeker. Haar zusje en nichtje ook. Nu zocht ze haar moeder nog om haar te kunnen begraven. Maar er zijn geen graafmachines om stukken muur weg te krijgen, dus dat is heel lastig. Ze zijn als detectives bezig om erachter te komen waar haar moeder precies terecht is gekomen."

Correspondent Annemarie Kas in gesprek met Adehana die drie familieleden verloor. Correspondent Annemarie Kas in gesprek met Adehana die drie familieleden verloor.

Op Sulawesi is het overdag zo'n 34 graden. Kas vertelt dat er op het eiland te ruiken is dat er mensen zijn overleden. 

'Mensen zijn reddeloos'

De overlevenden zijn bang voor de naschokken die nog steeds voelbaar zijn. "Mensen slapen nog steeds buiten, wij hebben zelf ook onder een doek geslapen vannacht. We voelden een flinke naschok. Als je de aarde dan voelt wiebelen, begrijp ik goed dat je niet in een huis wil slapen. Mensen zijn echt reddeloos."

 

Vandaag werd duidelijk dat het dodental op Sulawesi is opgelopen tot 1234. Zo'n 800 mensen raakten zwaargewond, zei de Indonesische Rampenbestrijdingsdienst. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen, want enkele getroffen gebieden zijn niet of nauwelijks bereikbaar.

Gisteren vertelde de Nederlandse Tom aan RTL Nieuws dat hij vastzat op het eiland. Hij was op vakantie naar Sulawesi en zat op het Prince John duikresort, middenin het rampgebied. 

'Verschrikkelijke taferelen'

Vannacht is Tom met een auto naar Mamuju gebracht. Het hotel had een aantal mannen geregeld die voor veel geld met een auto Tom naar het vliegveld wilden brengen. "Dat was een trip van acht uur in het donker. Gelukkig zijn we nu veilig, maar het waren verschrikkelijke taferelen in Donggala. Duizenden mensen wonen daar nu op straat."

Nederlanders hebben afgelopen weekend 110.000 euro gestort op giro 6868 voor de noodhulp aan Indonesië. Maar volgens de hulporganisatie is er in totaal bijna 20 miljoen euro hulpgeld nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore