800 zwaargewonden

Dodental tsunami Sulawesi loopt op tot 1234

02 oktober 2018 09:08 Aangepast: 04 oktober 2018 13:26
Reddingswerkers op Sulawesi vinden nog steeds slachtoffers van de tsunami. Beeld © AFP

Het dodental als gevolg van de aardbeving en de tsunami op Sulawesi is opgelopen tot 1234. Zo'n 800 mensen raakten zwaargewond. Dat meldt de Indonesische Rampenbestrijdingsdienst.

Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen, want enkele getroffen gebieden zijn niet of nauwelijks bereikbaar. Dat geldt met name voor Sigi and Balaroa.

Man ziet tsunami in verte komen: 'Kom naar boven!'

Een man filmt de tsunami en probeert tegelijkertijd wanhopig de mensen beneden te waarschuwen.

Bevolking in shock

Vrijdag sloeg een 6 meter hoge vloedgolf over een deel van het eiland. Dat gebeurde na een aardbeving die een kracht had van 7,5 op de schaal van Richter. Regiohoofdstad Palu kreeg de volle laag. Daar vielen de meeste doden. In Palu wonen 380.000 mensen.

De aardbeving had veel slachtoffers en enorme schade tot gevolg. "Overal zijn stukken van gebouwen gevallen, er zitten diepe scheuren in het wegdek", zegt correspondent Annemarie Kas. "Iedereen is in shock."

Bang voor naschokken

Kas bezocht een ziekenhuis. "Mensen zijn helemaal versuft en duf. Ze beseffen niet helemaal wat ze is overkomen. Ze liggen in de gangen en in legertenten omdat ze bang zijn voor naschokken."

Sommige mensen vergaan van de pijn, zegt Annemarie Kas. Iedereen die zij spreekt, is wel iemand kwijtgeraakt.

65.000 huizen verwoest

President Joko Widodo zei dat er meer politiemensen en militairen naar het getroffen gebied worden gestuurd om te helpen bij het zoeken naar mensen die de natuurramp hebben overleefd. Ongeveer 65.000 huizen zijn verwoest.

Duizenden mensen hebben zich verzameld op het vliegveld van Palu omdat ze het rampgebied willen ontvluchten. Het lukt ze niet om weg te komen omdat er nauwelijks vliegverkeer is. De autoriteiten onderzoeken of het mogelijk is een marineschip in te zetten voor het helpen bij de evacuatie van bewoners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mogelijk duizenden doden op Sulawesi: 'Mensen maken een verslagen indruk'

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk de video

Waarom het tsunami-alarm in Indonesië faalde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore