Conflict

Referendum over naamsverandering Macedonië ongeldig

30 september 2018 22:44 Aangepast: 30 september 2018 22:55
Beeld © AFP

Het referendum in Macedonië over de nieuwe naam van het land, is ongeldig. Er kwamen te weinig mensen opdagen bij de stembureaus. Van de mensen die wel stemden, wil de meerderheid dat de naam wordt gewijzigd.

Al bijna 30 jaar wordt er ruzie over gemaakt: de landsnaam Macedonië. Griekenland dringt al jaren aan op naamswijziging van het land, omdat het zelf een regio heeft die zo heet. Ze wilden dit onder meer afdwingen door de mogelijkheid tot lidmaatschap van de NAVO en de EU voor de Macedoniërs tegen te houden.

Republiek Noord-Macedonië

Er kwam in juni van dit jaar dan ook een historisch akkoord tussen de hoofdsteden Skopje en Athene. Macedonië zou voortaan 'de Republiek Noord-Macedonië' gaan heten. Daarmee kan het land wel lid worden van de NAVO.

Maar de deal is nog niet definitief. Het moet nog goedgekeurd worden door het parlement, maar ook de burgers in Macedonië mogen hun zegje doen. Bij een volmondige 'nee' was het mogelijk dat de deal niet doorging.

'Grote meerderheid is voor'

Vandaag stemde een 'grote meerderheid' voor de naamsverandering, zei premier Zoran Zaev zondagavond in Skopje zonder verdere details te geven. Maar voor een geldigheid van het referendum moest meer dan de helft van de kiezers deelnemen.

En dat gebeurde niet. Ongeveer 34 procent van de 1,8 miljoen kiesgerechtigden nam deel aan de stemming, zei de staatsverkiezingscommissie zondagavond een half uur voor de sluiting van de stembureaus in Skopje.

'Een succes'

Het lage opkomstcijfers verzwakt de onderhandelingen van de premier om het akkoord definitief te laten slagen. Toch noemde Zaev het niet bindende referendum 'een succes voor Europees Macedonië'. "Ik zal dit land blijven leiden en Macedonië zal lid worden van de NAVO en de EU."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`