Ambassadeur op matje

Aanslag in Iran: 'Daders hebben hoofdkantoor in Delft'

23 september 2018 13:15 Aangepast: 23 september 2018 15:04
De aanslag gebeurde tijdens een militaire parade Beeld © getty Images

Iran heeft na de dodelijke aanslag de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen omdat ons land onderdak zou bieden aan de groepering die de aanslag heeft opgeëist. "De Nederlandse regering zit in een lastig parket", zegt Iran-deskundige Peyman Jafari. "De groepering laat met deze aanslag zien zwaar geweld te gebruiken."

Bij de aanslag gisteren in de Iraanse stad Ahvaz zijn zeker 27 doden gevallen, waaronder veel militairen. De aanslag gebeurde tijdens een militaire parade waar veel mensen op af waren gekomen.

Kantoor Delft

De aanslag is opgeëist door twee groeperingen: Islamitische Staat en de Arab Struggles Movement for the Liberation of Ahwaz, een paraplu-organisatie voor verschillende strijdgroepen. 

Het hoofdkantoor van die strijdgroep zit in Delft, zegt Iran-deskundige Peyman Jafari tegen RTL Nieuws.

Beelden van aanslag Iran: mensen duiken op de grond

Bij deze aanslag in Iran zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen.

'Hoofdkantoor zit in Nederland'

Peyman Jafari is geboren in Iran, maar vluchtte met zijn ouders weg uit het land. "Degene die de aanslag heeft opgeëist woont in Denemarken, maar het hoofdkantoor zit in Nederland", aldus de Iran-deskundige.   

De Iraanse regering liet vandaag weten de Nederlandse ambassadeur op het matje te roepen vanwege het onderdak bieden aan de groepering die de aanslag heeft opgeëist. Ook de ambassadeurs van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn op het matje geroepen. 

Iraanse vrouwen duiken weg tijdens de aanslag. Iraanse vrouwen duiken weg tijdens de aanslag.

Wat gaat er gebeuren?

De Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz is een roemruchte groep, vertelt historicus Jafari. "De voorloper van deze groep werd tijdens de Irak-oorlog door Saddam Hussein gesteund om Iran onderuit te halen. Het is een roemruchte groep, die al meerdere aanslagen heeft gepleegd. Onder meer op oliepijpleidingen. Een jaar geleden werd een lid van de organisatie vermoord in Den Haag. Mogelijk door Iraanse agenten."

Jafari vervolgt: "Dit is een grote aanslag. De Nederlandse ambassadeur zal dan ook te horen krijgen dat het schandalig is dat Delft deze organisatie huisvest. Ik verwacht dat de Nederlandse regering nu in een lastig parket zit. Want de organisatie is te extreem om te spreken van slechts een lullig oppositiegroepje. Het is vermoedelijk een organisatie die dus echt zwaar geweld gebruikt."

Kamervragen VVD

VVD-Kamerlid Sven Koopmans noemt de aanslag 'afschuwelijk', maar vindt het niet kunnen dat Nederland de schuld krijgt. "Iran, echt? Onze ambassadeur wil zeker ons diepe medeleven uitspreken. (..) maar Nederland de schuld geven? Sterk weerwoord is noodzakelijk."

De VVD gaat Kamervragen stellen.

Reisadvies niet aangepast

Er gaan steeds meer mensen op vakantie naar Iran. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan RTL Nieuws weten het reisadvies vooralsnog niet wordt aangepast. Reizen in het gebied waar de aanslag is gepleegd werd sowieso al ontraden door het ministerie. 

Het ministerie bevestigt verder dat er een gesprek heeft plaatsgevonden. Tijdens dat onderhoud is de Iraanse lezing aangehoord en zijn condoleances overgebracht voor de aanslag, aldus het ministerie.  

Miniatuurvoorbeeld
Aanslag

Iran roept Nederlandse ambassadeur op matje na aanslag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore