Buitenland

May: impasse in onderhandeling, voorbereiden op 'no deal'-brexit

21 september 2018 15:28 Aangepast: 21 september 2018 15:36
May onderweg naar een persconferentie in Salzburg. Beeld © EPA

Het Verenigd Koninkrijk gaat zich voorbereiden op een 'no deal'-brexit. Dat zei de Britse premier zojuist in een persconferentie. Fel en geïrriteerd liet ze weten dat de EU nu aan zet is om met een plan te komen. "Ik zal vasthouden aan de uitkomst van het referendum."

Op de EU-top, deze week in Salzburg, probeerde May de Europese regeringsleiders warm te krijgen voor haar zogeheten Chequers-plan. Hiervoor kreeg ze echter geen steun. Dit plan staat voor nauwe verbondenheid met de EU en vrijhandel met de EU voor goederen, zonder grenscontroles.

Volgens haar wierp EU-president Donald Tusk het plan van tafel zonder te beargumenteren waarom het geen optie is en zonder alternatieven te geven. Volgens May was dat 'niet acceptabel' in deze 'laatste fase van de onderhandelingen' die volgens de premier nu in een impasse zitten.

Fundamentele vergissing

Met name de Ierse grens blijft een twistpunt. De EU stelt voor om een uitzondering maken voor Noord-Ierland. Noord-Ierland zou dan, ondanks het vertrek uit de unie, toegang blijven houden tot de Europese markt voor vrij verkeer van mensen en goederen.

Belfast moet dan wel de wetten van Brussel blijven volgen. En dat gaat London weer te ver. May: "Ik zal dit nooit toestaan en ik denk dat geen enkele Britse premier dit ooit zou toestaan. Als de EU denkt van wel, dan is dat een fundamentele vergissing."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pond keldert na afwijzing brexitplan van May door EU

Ze zei vervolgens dat de Britten de EU altijd met respect hebben behandeld, 'en wij verwachten dat ook terug'. "De EU is nu aan zet om met alternatieven te komen, anders zal er geen vooruitgang komen." 

Chris Grayling, de Britse minister van Transport, zei vrijdag tegen de BBC, dat de EU op dit moment 'het onmogelijke vraagt' van het VK met die Ierse grens. "En als de EU bij hun standpunt blijft, dan komt er geen deal."  

May sloot haar speech af met een geëmotioneerde boodschap: "Ik hou vast aan de uitkomst van het referendum en zal mijn land niet opbreken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore