Ga naar de inhoud
Snelste fietser

Vrouw fietst wereldrecord van Nederlandse man uit de boeken

Beeld © Getty Images

De Amerikaanse Denise Mueller-Korenek is officieel de snelst fietsende mens ter wereld. Op een zoutvlakte in de Amerikaanse staat Utah bereikte ze een snelheid van meer dan 296 kilometer per uur.

Op de fiets, dus. Het vorige snelheidsrecord is in handen van de Nederlander Fred Rompelberg. Hij fietste in 1995 ruim 268 kilometer per uur.

Record

Het was een idiote onderneming, zegt Mueller tegen de BBC. "Maar zeker alle jaren van training waard. Het was de bedoeling dat ik 'maar' 280 kilometer per uur zou gaan." De 45-jarige Amerikaanse heeft een video online gezet van haar record.

Kampioene

Om zo'n enorme snelheid te kunnen bereiken, werd Mueller eerst door een dragster (een type raceauto) voortgetrokken aan een kabel. Bij 160 km/u werd ze losgelaten. In de slipstream van de auto bereikte ze na zo'n vijf kilometer al fietsend haar topsnelheid.

Met het record van de voormalige Amerikaanse kampioene op de weg en de mountainbike gaan stemmen op om de vermelding in het Guinness World Record te veranderen. Nu is er nog een aparte vermelding voor mannen en vrouwen. Alleen werd Mueller in 2016 al de snelste vrouw ter wereld op de fiets. 

De snelste schaatser ter wereld? Dat is nog wel een Nederlander

00:54
Bron: RTL Nieuws