'Moeilijk te checken'

Rusland weer in tegenaanval over MH17: 'Oekraïne lanceerde Buk-raket'

17 september 2018 14:08 Aangepast: 17 september 2018 14:37
Onderzoekers op het terrein waar vlucht MH17 neerstortte

Rusland heeft vandaag vrij onverwacht een persconferentie gegeven over de MH17-ramp. Moskou blijft ontkennen en gaat in de tegenaanval. 

Volgens de Nederlandse justitie is passagiersvlucht MH17 boven Oost-Oekraïne neergehaald door een Buk-raket uit Rusland. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Rusland lanceert al jaren verschillende theorieën over de ramp. Ze hebben één ding met elkaar gemeen: Oekraïne is schuldig. Ook vandaag is dat weer de bottom line.

Moskou komt met drie nieuwe argumenten op de proppen. 

1. De raket is van Oekraïne

Het Russische ministerie van Defensie is, naar eigen zeggen, in de eigen administratie gedoken om te kijken van wie de bewuste Buk-raket is. In mei 2018 werden delen van de gevonden raket door het internationale onderzoeksteam gepresenteerd, inclusief serienummers. Rusland beweert nu dat die raket in 1986 is gemaakt in Moskou en vervolgens werd geleverd aan een Oekraïense legerdivisie. 

2. De video’s zijn nep

Het Buk-transport werd op 17 juli 2014, de dag van de ramp, gefilmd door voorbijgangers in Oost-Oekraïne. Dankzij die filmpjes kon justitie vaststellen dat de raket uit Rusland kwam (om de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne te helpen in de strijd tegen het Oekraïense regeringsleger) en ook weer naar Rusland werd afgevoerd. Moskou beweert nu dat de Buk-raket via trucage in het landschap is geplakt.

3. Een Oekraïense militair 'bekent'

Ten slotte laat Rusland een telefoontap horen waarop een 'Oekraïense militair in 2016' scheldend dreigt dat hij 'nog een Boeing' uit de lucht gaat schieten.

Blok tegen Russen: 'Neem verantwoordelijkheid in MH17-drama'

Minister Blok van Buitenlandse Zaken roept in de VN-Veiligheidsraad de Russen opnieuw op mee te werken aan de zoektocht naar de daders van de ramp met vlucht MH17: "Bij het achterhalen van de waarheid heeft geen enkele staat het recht om te zwijgen."

Korrel zout

Niet alle argumenten zijn even goed te checken, zegt Rusland-correspondent Martijn Smiers. "De Russische raketadministratie zou ik met een korrel zout nemen, die maakt Rusland zelf. En kenners die de video's goed hebben bestudeerd, moeten lachen om de Russische kritiek. Ook is het raar dat Rusland nu pas met die telefoontap komt, die naar eigen zeggen al twee jaar oud is."

Daarnaast gaat Rusland volgens Smiers voorbij aan een aantal bezwarende feiten. "Moskou zegt vandaag niets over al die andere telefoontaps waarop het Buk-transport werd besproken, onder andere door – zo bleek – Russische militairen."

Niet echt geloofwaardig

Ook is het verhaal over de Oekraïense Buk-raket vreemd: "Niemand heeft in het Oekraïense deel van het oorlogsgebied een Buk-raket gezien of gefilmd." De Russische Buk-raket is dan weer wel op allerlei plekken gezien en gefilmd, onder meer door een satelliet.

Ten slotte heeft Rusland zijn verhaal al eerder aangepast. "Eerst zei Moskou nog dat Oekraïense straaljagers MH17 uit de lucht hadden geschoten. Inmiddels is het een Oekraïense Buk-raket. En in de staatsmedia komen er nog meer exotische versies voorbij. Het maakt de verhalen uit Moskou er niet echt geloofwaardiger op."

Eerst documenten inzien

Het JIT, het Joint Investigation Team, zegt de documenten en bewijzen waaraan Rusland refereert eerst te willen inzien voordat het met een reactie komt.

Volgens het JIT is er op andere vragen nog steeds geen antwoord van Rusland gekomen. Al eerder bleek volgens het JIT dat info van Rusland 'feitelijk onjuist' was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

G7: Rusland moet opheldering geven over MH17

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederland beklaagt zich over MH17-spionage door Oekraïne

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore