Nicaragua

Geweigerd in het ziekenhuis, het werd Álvaro (15) fataal

16 september 2018 20:24 Aangepast: 16 september 2018 22:33
Sinds de opstand begon vielen er honderden doden. Beeld © EPA

De 15-jarige Álvaro uit Nicaragua overleed nadat hij gewond was geraakt en was geweigerd in een ziekenhuis. Voor hem komt een oproep van Nederlandse artsen aan het regime in het land te laat.

De groep Nederlandse medici heeft een brief geschreven aan de Nicaraguaanse minister van Gezondheid Sonia Castro. Ze zijn zeer bezorgd over de manier waarop het land omgaat met gewonde betogers en doktoren en verpleegkundigen die de gewonden willen helpen.

Álvaro Conrado was 15 jaar toen hij werd geraakt door een sluipschutter in Nicaragua. Hij protesteerde tegen het regime van Daniel Ortega. "Ik kan niet ademhalen. Het doet pijn", is te horen in onderstaand filmpje van vlak nadat hij tijdens een betoging was geraakt. De beelden gingen rond op social media (let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren). 

De jongen was zwaargewond en had dringend medische hulp nodig. Medebetogers brachten hem naar hem ziekenhuis, maar daar werd hem de nodige hulp geweigerd. Álvaro stierf en werd daarmee het eerste minderjarige slachtoffer van de repressie in het Midden-Amerikaanse land.

Álvaro werd een van de gezichten van de opstand tegen Ortega die sinds april enkele honderden, vooral jongeren, het leven kostte. De betogers vinden dat de president moet opstappen vanwege onder meer corruptie en zelfverrijking.

Alvaro Conrado Alvaro Conrado

Álvaro Conrado is niet de enige gewonde betoger die werd weggestuurd bij het ziekenhuis. Het regime van president Ortega zou de ziekenhuizen en artsen hebben opgedragen om gewonde betogers niet op te vangen. Doktoren die hen toch hielpen, werden ontslagen.

Dat kan niet, vinden ruim 20 Nederlandse artsen en verpleegkundigen die een binding hebben met het land. Zij schreven een brief aan het Nicaraguaanse bewind. In de brief wijzen ze erop dat alle artsen in de wereld de Eed van Hippocrates tekenen. Daarin staat onder meer dat ze gewonde mensen moeten behandelen, ongeacht hun achtergrond of ideeën.

Arts Liesbeth Meuwissen ondertekende de oproep aan de Nicaraguaanse minister ook. Zij zegt dat dit niet de gezondheidszorg is zoals ze die kent van Nicaragua. Meuwissen werkte van 2000 tot 2005 in Nicaragua. "In het land was gezondheidszorg juist heel toegankelijk, ook voor de allerarmsten." 

Angst onder artsen

De briefschrijvers vinden dat het medisch personeel in Nicaragua beschermd moet worden zodat ze hun werk kunnen doen. Meuwissen maakt zich grote zorgen over haar collega’s in Nicaragua. "Dit mogen we niet toestaan. Dit morele dilemma brengt een enorme angst met zich mee voor de dokters. Moet je nou mensen helpen of niet als dat kan betekenen dat je wordt ontslagen?"  

Meuwissen kent geen ander land in de wereld waar de mensenrechten op deze manier worden geschonden. "Ik heb het niet eerder gehoord. Als we hier toestaan dat artsen gewonden niet mogen helpen, gaat het dan straks ook in andere conflictgebieden gebeuren?"

Lees door onder video

Mensenrechtenorganisaties maken melding van de misstanden in Nicaragua, maar cijfers zijn er niet. Meuwissen heeft wel contact met collega's daar die het verhaal van de briefschrijvers bevestigen. "Sommigen vluchten weg uit het land. Anderen durven hun werk niet meer te doen." 

Het gevolg is dat betogers die hulp nodig hebben, onnodig overlijden. Zoals de 15-jarige Álvaro Conrado. Zijn moeder heeft bij justitie In Nicaragua aangekaart dat hij geen hulp kreeg. "Maar ze doen niks. Ik moest zelf met bewijzen komen, maar dat is toch hun taak?", zei ze in onderstaande reportage van NOS-correspondent Marc Bessems: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore