Vergiftiging

Onderzoekers: verdachten zaak Skripal wel degelijk geheim agenten

14 september 2018 20:05 Aangepast: 14 september 2018 20:13
Vader en dochter Skripal.

Het journalistiek onderzoeksnetwerk Bellingcat heeft in samenwerking met The Insider Russia aanwijzingen gevonden dat de verdachten in de Skripal-zaak wel degelijk banden hebben met de Russische geheime dienst.

Dat werd vastgesteld aan de hand van hun paspoort- en vluchtgegevens.

Voor 2009 onbekend

De originele reisdocumenten zijn afgegeven op naam van Alexander Jevgenjevitsj Petrov en Roeslan Timoerovitsj Bosjirov in 2009. Voor dat jaar hebben de twee nooit ergens geregistreerd gestaan.

Dat is reden te veronderstellen dat een inlichtingendienst hen toen pas een geboortedatum heeft gegeven. Opvallend is ook dat in het paspoortdossier van een van hen verscheidene keren de aantekening 'uiterst geheim' is te vinden, melden de onderzoekers.

De verdachten ontkennen

Gisteren verschenen de twee verdachten opeens op de Russische televisie, waar ze elke betrokkenheid ontkenden. "We wilden de kathedraal bekijken."

'Als toerist in Salisbury'

Het duo zei in een interview met de staatszender RT dat ze niets te maken heeft met de moordpoging op voormalig dubbelspion Sergej Skripal. Ze waren als toerist in Salisbury om deze fraaie stad te bekijken. Die trip stond al lang vast, vertelden ze op tv.

In werkelijkheid blijken ze pas op 1 maart hun vlucht te hebben geboekt naar Engeland in de nacht voor vertrek en online te hebben ingecheckt. De Britse overheid noemde hun ontkenning al eerder 'een belediging voor de intelligentie van het publiek'.

Op 4 maart, de dag dat Skripal werd vergiftigd met novitsjok, was de retourvlucht naar Moskou gepland.

`