Vast in Egypte

Minister wil Britt en baby helpen: 'Zo snel mogelijk weg uit Egypte'

14 september 2018 11:38 Aangepast: 18 maart 2019 09:14
Britt met haar zoon Yassin. Beeld © Eigen foto

De Nederlandse regering doet er alles aan om de 18-jarige Britt en haar pasgeboren baby Yassin zo snel mogelijk vanuit Egypte naar Nederland te halen. Dat zegt minister Stef Blok, naar aanleiding van de brief waarin een radeloze Britt om hulp vraagt. "We vragen de Egyptische autoriteiten zo snel mogelijk mee te werken."

Minister Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Blok zegt vandaag tegen RTL Nieuws: "We willen dat het zo snel mogelijk wordt opgelost en dat moeder en kind zo snel mogelijk naar Nederland kunnen."

Noodpaspoort

De 18-jarige Britt uit Rotterdam wist niet dat ze zwanger was en beviel op vakantie in Egypte van een baby. De Nederlandse ambassade regelde een noodpaspoort voor Yassin, maar Egypte weigert moeder en baby toestemming te geven om het land uit te reizen. Het is namelijk niet bekend wie de vader van de baby is en omdat er geen vader staat vermeld op de geboorteakte, geeft het land niet de benodigde stempel af.

Baby Yassin heeft een noodpaspoort, maar een stempel om Egypte uit te reizen krijgt de pasgeboren baby van Britt niet. "Het gaat m'n dochter niet in de koude kleren zitten", vertelt Yassins oma Sylvia vanuit Egypte.

Miniatuurvoorbeeld
ZIE OOK:

Britt (18) nog steeds vast in Egypte: vader van zoontje gezocht

Sylvia van Baarlen, de moeder van Britt, is in Egypte om haar dochter en kleinzoon bij te staan. Ze zegt tegen RTL Nieuws dat ze hoort dat er achter achter de schermen hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Vertrouwen

"Met het nieuws van minister Blok hebben we er alle vertrouwen in nu. Ik ben ervan overtuigd dat hij de enige is die druk kan uitoefenen. Dat hij nu in actie komt, geeft een heel fijn gevoel."

Sylvia zegt dat ze het liefst morgen in het vliegtuig stappen. "Maar het zou al fijn zijn als we in ieder geval weten wanneer we weg kunnen. Als de onzekerheid wordt weggehaald, zou dat al heel erg helpen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore