Orkaan Florence

Helga van Leur ziet orkaan dichterbij komen: 'Er zijn heel veel flitsen'

14 september 2018 12:20 Aangepast: 14 september 2018 12:34
Beeld © Twitter

Terwijl de plaatselijke bevolking gevlucht is, zit weervrouw Helga van Leur er juist met smart op te wachten: het oog van orkaan Florence komt over enkele uren aan in het stadje Wilmington. "De komende uren worden spannend!"

Helga is met een groep Nederlanders speciaal afgereisd naar North Carolina om de orkaan te bestuderen. Samen met een andere meteoroloog volgt ze de route van de storm van minuut tot minuut. Want ze willen dolgraag dat het oog van de orkaan precies over het stadje trekt.

In de Amerikaanse plaats is het 5.00 uur als we contact hebben met Helga. "Ik ben wel even gaan slapen. Om 1.30 uur vannacht heeft mijn reisleider mij wakker gemaakt, omdat we misschien moesten verplaatsen. Maar uiteindelijk hebben we toch besloten om te blijven."

120 kilometer per uur

Ze is niet bang, maar ze vindt het toch wel spannend allemaal. "Je ziet heel veel flitsen. En af en toe hoor je er een transformatorhuisje uit knallen. Daar schrok ik net wel even van." Vanwege de orkaan zitten zeker 88.000 huishoudens in de Amerikaanse staat North Carolina zonder stroom. 

Binnen hoort ze de wind angstaanjagend hard suizen, maar buiten is het relatief rustig. "Het is nu steady windkracht 9, met af en toe windstoten van boven de 120 kilometer per uur."

Met foto's en filmpjes houdt ze haar volgers op Twitter op de hoogte.

Lees door onder de tweets.

In de kustgebieden zijn al veel straten overstroomd door hevige regenval en doordat het stijgende water in de zee ervoor zorgt dat rivieren overstromen. Het water gaat alleen nog maar verder stijgen, als de orkaan dichterbij komt.

De orkaan is overigens iets afgezwakt tot categorie 1. Het Nationale Orkaancentrum (NHC) van de Verenigde Staten laat echter weten dat het daardoor niet minder gevaarlijk wordt. De overstromingen en regenval worden niet minder doordat de windkracht afneemt, zegt het NHC.

'Dit is je laatste kans'

Nog ongeveer tien miljoen mensen bevinden zich in gevaarlijk gebied "Als je nog niet weg bent, doe dat dan nu, het is je laatste kans'', waarschuwde Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina. "Je brengt niet alleen je eigen leven in gevaar, maar ook dat van hulpverleners die je moeten redden."

Verwacht wordt dat de orkaan langzaam over North- en South Carolina trekt en pas zondag de staten verlaat. Op dat moment is de windkracht al flink afgenomen.

Vlak voor dat het oog van de orkaan overtrekt, komt de eyewall langs. Helga van Leur: "Daar zit het zwaarste weer op. De komende uren worden spannend!"

In het oog van de orkaan is het eigenlijk best goed te doen. "Dan kunnen we naar buiten, rondlopen en rondrijden", zegt Helga. Daarna komt het tweede gedeelte van de superstorm.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore