Ga naar de inhoud
Bijzondere bevalling

Onverwachts bevallen in het buitenland: ook Pien werd geboren in Egypte

Beeld © EIGEN FOTO

De 18-jarige Britt uit Rotterdam zit vast in Egypte. Ze kan het land niet uit zonder geboorteakte voor haar pasgeboren zoon. Dat het niet meevalt om Egypte te verlaten na een onverwachte bevalling, ondervonden Hanno en zijn vrouw Marielle in 2011. Hun dochter Pien werd, tijdens een vakantie in Sharm-el-Sheikh, veel te vroeg geboren.

Marielle had bij haar gynaecoloog toestemming gevraagd én gekregen voor de vliegreis naar Egypte. Die zag er geen probleem in. Het zou nog wel even duren voordat Marielle zou bevallen van haar tweede kind. Alleen dacht aanstaande dochter Pien daar duidelijk anders over.

Hanno was op dat moment een paar duizend kilometer van zijn vrouw verwijderd. Hij kreeg via de telefoon te horen dat zijn vrouw op punt van bevallen stond. Hij was in Nederland achtergebleven om voor hun zoon te zorgen.

'Zo snel mogelijk op het vliegtuig gestapt'

"Ik heb wat babyspullen bij elkaar gepakt en ben zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Sharm-el-Sheikh gestapt."

Het duurde ongeveer een halve dag voordat Hanno aankwam in de Egyptische kustplaats. Daar aangekomen schrok hij van wat-ie zag. "Het piramidevormige ziekenhuis was vies en vuil. De toiletten waren ronduit smerig. Ons kind zou die middag met een keizersnede gehaald worden. Het was voor mij nog maar de vraag of dat goed zou gaan."

Hij wilde wel, maar mocht niet bij de geboorte aanwezig zijn. Hanno werd door een ziekenhuismedewerker tegengehouden bij de operatiekamer. Hij zag zijn dochter voor het eerst in de couveusekamer.

Stress

"Borstvoeding ging maar moeizaam door de stress van de geboorte. Het ziekenhuis had geen babyvoeding op voorraad. Die moest ik halen bij een apotheek tegenover het ziekenhuis. De zorg is in Egypte niet te vergelijken met wat je in Nederland gewend bent. Af en toe komt er een koffiejuffrouw langs, maar bijvoorbeeld eten moet je ook zelf halen."

Vast
Lees ook:
Vast in Egypte: Britt (18) en baby 'in overlevingsstand'

Administratieve rompslomp

Na de eerste zorg over de gezondheid van moeder en dochter diende de administratieve rompslomp zich aan. "Ik moest ons voor een visum aanmelden in Sharm-el-Sheikh. Dat was een hele papiermolen, maar gelukkig had ik een taxichauffeur die nog maar vier weken eerder vader was geworden. Die wist precies waar ik naartoe moest."

"Daarna zijn we naar Caïro gebracht. Bij de ambassade vroegen ze om een foto van Pien. Dat viel nog niet mee met een pasgeboren kind. We hebben haar hoofdje moeten ondersteunen om haar in de camera te laten kijken en de handen daarna weggepoetst met Photoshop. Daarna heeft de ambassade binnen een paar uur het blauwe paspoort geregeld."

Mierennest

"Ten slotte duurde het nog lang voordat we een visum hadden. We kwamen daarvoor terecht bij een gebouw op het Tahrirplein. Dat is een mierennest. Ik begon bij loket 1, werd daarna doorgestuurd naar loket 6, naar 3, naar 12 en zo ging het maar door. Na 9 uur was het dan eindelijk rond en zijn we terug naar Nederland gereisd."

"Op Bevrijdingsdag 2011 zijn we geland. Pien werd meteen gecheckt in Nederland, maar hoefde niet meer in een couveuse. Alles zat erop en eraan. Ze is hartstikke gezond."

Voor de 18-jarige Britt uit Rotterdam is het einde nog niet in zicht. Ook zij beviel (onverwachts) op vakantie van een baby. Ze had geen idee dat ze zwanger was.

Egypte weigert moeder en baby toestemming te geven om het land uit te reizen, zolang de vader van de baby niet bekend is. Ook al heeft de Nederlandse ambassade in het land al een paspoort klaarliggen.

'Niet in de koude kleren'

"Britt is een sterke vrouw en heeft het moederschap goed opgepakt", zegt haar moeder Sylvia. "De laatste dagen heeft ze het zwaarder. Ze heeft hoofdpijn, voelt zich niet goed, ligt vaker op bed. Het gaat haar niet in de koude kleren zitten."

Britt heeft een beroep gedaan op de minister. Ze wacht nog op een reactie.

Britt
Lees ook:
Britt (18) en pasgeboren baby mogen toch niet naar Nederland