Buitenland

'Jihadisme leeft op vanaf 2023, als terroristen uit gevangenis komen'

11 september 2018 06:46 Aangepast: 13 september 2018 06:28
Terreurdreiging in Brussel (archieffoto) Beeld © EPA

In 2015 werd in Europa een groot aantal jihadisten opgepakt en veroordeeld voor het uitvoeren of voorbereiden van terroristische misdrijven. De meesten van hen komen over vijf jaar vrij, en dan kunnen ze opnieuw gevaarlijk worden.

Dat concludeert denktank Globsec. Die deed onderzoek naar 197 veroordeelde jihadisten in elf verschillende Europese landen, waaronder Nederland. 

Verder geradicaliseerd

Gemiddeld werden deze jihadisten veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en zeven maanden, schrijft de Volkskrant. Globsec denkt dat zij tijdens hun gevangenschap verder geradicaliseerd zijn, met alle gevaren van dien als zij weer op vrije voeten komen.

"De jihad in Europa gedijt goed in gevangenissen", zegt Stanislav Matejka, terrorismeonderzoeker van Globsec, in de Volkskrant. Hij is ook bang dat veroordeelde jihadisten anderen voor hun zaak proberen te winnen in de tijd dat zij vastzitten.

In Nederland werden drie jaar geleden vijftien jihadisten veroordeeld. Ook daarna werd een aantal Syriëgangers opgepakt.

Wat gebeurt er met Nederlandse jihadgangers?

IS is bijna verslagen. Wat gaat er gebeuren met zo'n 180 Nederlandse jihadgangers die nog in het IS-gebied in Syrië zitten? Mannen en vrouwen zoals Oussama uit Utrecht, en Reda uit Leiden. Zij probeerden via Turkije terug te reizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore