'Oneerlijk proces'

VN dringen aan op intrekking van doodstraffen voor 75 demonstranten Egypte

09 september 2018 13:48 Aangepast: 09 september 2018 14:26
Een tegenstander van de Moslimbroederschap gooit stenen naar aanhangers. Beeld © EPA

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet heeft vandaag aangedrongen op het terugdraaien van het doodvonnis dat is uitgesproken over 75 islamisten. Egypte oordeelde gister dat zij de doodstraf moeten krijgen wegens de massademonstraties van 2013. Daarnaast moeten tientallen demonstranten levenslang de gevangenis in.

De demonstraties van 2013 waren bedoeld tegen de coup, waarmee de verkozen president Mohamed Morsi werd afgezet. Oorspronkelijk was het bedoeld als vredig sit-inprotest, maar de stemming veranderde toen de politie mensen uiteendreef. 900 mensen stierven vanwege het harde optreden van de veiligheidsdiensten.

Gewapend

Volgens de overheid waren veel demonstranten gewapend en waren acht mensen van de veiligheidsdiensten gedood. Volgens Human Right Watch waren er van de 900 mensen die uiteindelijk de dood vonden, maar 6 onderdeel van de veiligheidsdiensten. Volgens de mensenrechtenorganisatie werden er ook nog nooit zo veel mensen tijdens protesten gedood.

Vijf jaar na het bloedbad oordeelde de rechtbank in Caïro dus dat 75 demonstranten de doodstraf krijgen, 47 mensen moeten levenslang de gevangenis in en nog eens 612 mensen hebben een zware gevangenisstraf van tussen de 5 en 15 jaar gekregen.

Schandelijk

Als de executies zouden worden voltrokken, zou dat een 'enorme gerechtelijke dwaling zijn', vindt Bachelet van de VN. Ze noemde het proces tegen de islamisten oneerlijk. Volgens Bachelet was de rechtbank die de veroordelingen had uitgesproken niet met overtuigend bewijs tegen de verdachten gekomen.

Ook Amnesty International noemt de straffen schandelijk en vindt dat de rechtstaat hiermee bespot wordt. Ook het feit dat geen enkel lid van de veiligheidsdiensten verantwoordelijk wordt gehouden voor de doden, komt hard aan. "We veroordelen de uitspraak ten zeerste", laat Amnesty in een persbericht weten. "De doodstraf zou nooit een optie moeten zijn. De autoriteiten zouden zich moeten schamen."

Eerlijk proces

Amnesty wil een nieuwe rechtszaak in een onpartijdige rechtbank. "Eentje waarin een eerlijk proces voor iedereen wordt geaccepteerd, zonder gebruik van de doodstraf."

Miniatuurvoorbeeld
Coup

Opnieuw schermutselingen bij protesten in Egypte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore