Ga naar de inhoud
Eind maart uit EU

Britse politie bereidt zich voor op chaos na brexit

Archieffoto: een eerder protest tegen de brexit. Beeld © AFP

De Britse politie houdt rekening met het ergste, mócht er geen brexit-akkoord bereikt worden met de Europese Unie. De vrees is dat het vanaf eind maart, wanneer de Britten de EU verlaten, onrustig kan worden in het land.

De Britse politie werkt aan een plan om de problemen die kunnen ontstaan het hoofd te bieden. In een document dat in handen van The Sunday Times is gevallen, schrijft de politie dat het 'goed mogelijk' is dat militairen worden ingezet om te helpen bij het handhaven van de orde.

Ook denkt de politie aan het intrekken van verloven van agenten eind maart volgend jaar. 

Tekort medicijnen

Het coördinatiecentrum van de nationale politie in Groot-Brittannië waarschuwt dat er sociale onrust zou kunnen ontstaan als de Britten na de brexit te maken krijgen met bijvoorbeeld een tekort aan medicijnen en hogere prijzen voor consumptiegoederen.

Volgens The Sunday Times bespreekt de top van de nationale politie later deze maand het plan over de aanpak van eventuele onrust.

Nieuw referendum

Overigens is ongeveer tweederde van de Britse vakbondsleden voor een nieuw referendum over de brexit. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 2700 leden van de drie grootste bonden, schrijft The Guardian.

Van de leden van Unite, de grootste vakbond, is 59 procent voor een nieuwe volksraadpleging en wil 61 procent in de EU blijven. Peilingen onder de leden van de twee andere gepolste vakbonden, Unison en GMB, geven een vergelijkbaar beeld te zien.

Minder werk

Veel vakbondsleden denken dat de werkgelegenheid minder wordt als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Ook vrezen ze dat de levensstandaard omlaag gaat.

De Britse vakbonden komen maandag bijeen voor een jaarlijks congres. Op die bijeenkomst wordt de brexit besproken.

Chaos bij brexit:

02:02
boze Britten willen Nederlander worden.
Advies:
Lees ook
Advies: Nederland moet nieuwe bondgenoten zoeken in EU na brexit
Bron: RTL Nieuws