Bezoekersaantallen

Fotograaf geeft toe: 'Ik heb foto's inhuldiging Trump bewerkt'

09 september 2018 09:51 Aangepast: 09 september 2018 10:52
Links de opkomst bij Obama, rechts bij Trump. Beeld © EPA

De geruchten deden al langer de ronde, maar nu is het ook bevestigd. De fotograaf die foto's van de inhuldiging van Donald Trump maakte, heeft toegegeven de afbeeldingen te hebben bewerkt. Dit deed hij in opdracht van Trump, omdat de Amerikaanse president het niet eens was met de lage opkomst die de beelden lieten zien.

Dat meldt The Guardian op basis van onderzoeksdocumenten. De fotograaf sneed de foto's af bij het gedeelte waar de drukte ophield. De Amerikaanse president was het met de eerder gepubliceerde foto's niet eens, omdat die beelden duidelijk lieten zien dat het bij de inauguratie van Obama een stuk drukker was.

Telefoontjes

Ondanks dat de beelden voor zich spraken, bleven Trump en zijn voormalig woordvoerder Sean Spicer volhouden dat het tijdens de beëdiging van Trump veel drukker was dan bij die van zijn voorganger.  In de documenten die de Engelse krant in handen heeft, wordt gesproken over telefoontjes tussen Spicer, Trump en The National Park Service (NPS), die de foto's maakte. Spicer zou NPS meermaals hebben gevraagd om 'flatterende foto's'.

De fotograaf wordt geciteerd in de documenten. Volgens hem is hij nooit direct gevraagd om de foto's te bewerken, maar ging hij er wel vanuit dat de autoriteiten dit van hem wilden.

Miniatuurvoorbeeld
'Foto's zijn gemanipuleerd'

Trump presenteert leugens als 'alternatieve feiten': 'Dit is het begin van het einde'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore