Ophef

Nike zet commercial knielende quarterback Kaepernick online

05 september 2018 21:39 Aangepast: 05 september 2018 22:54
Beeld © Twitter

Er ontstond eerder deze week ophef over in de VS: de bekendmaking van Nike dat ze quarterback Colin Kaepernick als gezicht van de nieuwe reclamecampagne hadden gevraagd. Vandaag is de commercial online gezet.

Kaepernick was de eerste speler in de American Football-league NFL die knielde tijdens het spelen van het volkslied. Dat deed hij uit protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen.​

Woedend

De 30-jarige topsporter kreeg veel bijval voor zijn actie, maar veel Republikeinen reageerden woedend. Ook president Donald Trump. Diezelfde boze reacties zijn er nu weer, na de bekendmaking dus dat de quarterback gevraagd was voor een Nike-reclame. Zo verbrandden sommige Republikeinen hun Nike-schoenen:

Dat allemaal dus nog vóórdat de commercial met Kaepernick online stond. 

Maar daar is die dan, de nieuwe nieuwe reclame (zie onder), met teksten als: "Probeer niet de beste te zijn in hardlopen op school, of de snelste in de wereld. Wordt de snelste ooit." En: "Als je als vluchteling wordt geboren, laat dit je dan niet weerhouden om voetballer worden voor het nationale team - op je 16de."

'Geloof ergens in'

De tekst die nog het meest op Kaepernick zélf van toepassing is, is: "Geloof ergens in, ook al betekent het dat je er alles voor moet opofferen." 

Sinds zijn contract bij de San Francisco 49ers werd ontbonden, anderhalf jaar geleden, kwam Kaepernick niet meer aan de bak: volgens de talentvolle quarterback wordt hij bewust door alle clubs genegeerd omdat hij protesteerde tegen politiegeweld.​

Bekijk de Nike-commercial:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore