Gezocht

Politie verspreidt foto's van Russische verdachten vergiftiging Skripal en dochter

05 september 2018 12:18 Aangepast: 05 september 2018 14:55
Alexander Petrov en Ruslan Borisjov Beeld © EPA

Twee Russische mannen worden ervan verdacht dat ze hebben geprobeerd om de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia te vermoorden. De Britse justitie heeft hen in staat van beschuldiging gesteld, maar ze zijn het land ontvlucht. Er zijn foto's verspreid van het tweetal.

De Skripals werden in maart vergiftigd met het gifgas novitsjok in de plaats Salisbury. Ze overleefden het ternauwernood.

Namen vandaag bekendgemaakt

Justitie zegt voldoende bewijs te hebben tegen de twee Russen van wie de namen vandaag werden bekendgemaakt: Alexander Petrov en Ruslan Borisjov.

De twee bevinden zich in Rusland en zijn door de Britten in staat van beschuldiging gesteld voor poging tot moord op de vader en dochter.

Valse namen

Volgens de chef van de Britse antiterreurpolitie kwamen de Russen waarschijnlijk onder valse namen op 2 maart naar Groot-Brittannië en reisden zij op 4 maart terug naar Rusland. De Skripals werden op zondag 4 maart bewusteloos aangetroffen bij een winkelcentrum in Salisbury.

Volgens de antiterreurpolitie zijn in de hotelkamer van de Russen sporen ontdekt van het middel novitsjok, een chemische verbinding die dateert uit het Sovjet-tijdperk. De twee zijn rond de veertig jaar oud en hadden authentieke Russische paspoorten bij zich.

Europees arrestatiebevel

Londen heeft Rusland al eerder beschuldigd van betrokkenheid bij de moordaanslag. Moskou heeft dat steeds ontkend. Er is een Europees arrestatiebevel voor de twee Russen uitgegaan. Groot-Brittannië gaat niet om uitlevering vragen omdat de Russische wet uitlevering van onderdanen niet toestaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe gevaarlijk is het Russische zenuwgas novitsjok? 'Eén milligram kan al dodelijk zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore