Buitenland

Brand in nationale museum van Brazilië: '200 jaar geschiedenis verloren'

03 september 2018 04:49 Aangepast: 03 september 2018 07:05
Beeld © EPA

Een enorme brand in het nationale museum van Brazilië in Rio de Janeiro. De brand is goed te zien en zorgt voor enorme rookwolken boven de stad.

Het gebouw van het nationale museum is 200 jaar oud. De brand brak uit na sluitingstijd en er zou dan ook niemand gewond zijn geraakt. De brandweer zegt dat er rond half acht 's avonds (lokale tijd) een melding van de brand binnenkwam. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Bekijk beelden van de brand:

Op beelden is te zien hoe de vlammen uit het dak van het museum komen.

'Droevige dag'

De president van Brazilië spreekt van 'een droevige dag voor alle Brazilianen'. "200 jaar werk, onderzoek en kennis is verloren gegaan." In het museum lagen duizenden voorwerpen over de geschiedenis van Brazilië en andere landen. Het museum is onderdeel van de universiteit van Rio.

In de collectie van het museum lagen stukken uit Egypte, Grieks-Romeinse kunst en de eerste fossielen die zijn gevonden in Brazilië, zo is te lezen op de site. Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk.

Volgens lokale media is een groot deel van de 20 miljoen objecten verwoest of beschadigd. Het Nationaal Museum is het oudste museum van het land en was sinds 1892 in het gebouw gevestigd. Daarvoor diende het gebouw als woning van de Portugese koning en later van de Braziliaanse keizerlijke familie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore