Buitenland

Grote gevangenisuitbraak in Tripoli: 400 gevangenen ontsnapt

03 september 2018 01:04 Aangepast: 03 september 2018 02:11
Libische veiligheidsdiensten patrouilleren in Tripoli. Beeld © AFP

Zeker 400 gevangenen zijn ontsnapt uit een gevangenis in de Libische hoofdstad Tripoli. Dat gebeurde na een gevangenisopstand, meldt de lokale politie.

Tijdens een grote vechtpartij in de buurt van de gevangenis, braken de gevangenen de deur open en ontsnapten. Bewakers konden ze niet meer stoppen, meldt persbureau Reuters.

ZIE OOK: Wespennest Libië: 'Een van de gevaarlijkste plekken ter wereld'

De Ain Zara-gevangenis staat in het zuiden van de hoofdstad Tripoli. Het is er al een week onrustig, met gewapende bendes die elkaar te lijf gaan. Bij rellen in de gevangenis zijn al meerdere doden gevallen.

De regering in Libië is de macht verloren over de hoofdstad. Daar hebben gewapende groepen het voor het zeggen. Ze zijn vaak gelieerd aan de overheid, maar vallen er niet onder.

Libië in handen van verschillende milities

De strijd tegen IS wordt in Libië een stuk moeilijker gemaakt, omdat het land in handen is van veel verschillende milities. 

39 doden

Bij andere incidenten in Libië zijn in de afgelopen dagen minstens 39 doden gevallen en ruim honderd mensen gewond geraakt. Een raket kwam gisteren neer in een vluchtelingenkamp, waarbij twee doden vielen. Ten zuidoosten van hoofdstad Tripoli waren afgelopen week felle gevechten tussen verschillende milities.

De door de Verenigde Naties gesteunde regering heeft in de hoofdstad de noodtoestand uitgeroepen. De VN-missie in Libië heeft alle betrokken partijen opgeroepen om morgen bijeen te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore