Buitenland

Ikea roept miljoenen kasten terug na zesde dodelijk ongeluk

28 juni 2016 13:17 Aangepast: 31 juli 2017 02:30
Beeld © AFP

Ikea roept 29 miljoen kasten terug van klanten in de Verenigde Staten. De kasten van het type Malm hebben sinds 1989 aan zeker zes kinderen het leven gekost. Nog eens 36 andere kinderen zijn gewond geraakt door incidenten met het instabiele meubelstuk.

Veel consumenten in Amerika laten het na om hun Malmkast aan te muur te bevestigen, zoals eigenlijk moet. De kast kan daardoor kantelen als jonge kinderen op een van de lades staan, laat Ikea weten in een verklaring. De afgelopen twee jaar deden zich drie dodelijke incidenten voor met Malmkasten.

Nederland

De ladekast is ook te koop in Nederland en kost hier zo'n 100 euro. Toch zegt een woordvoerder van Ikea Nederland tegen RTL Nieuws dat er geen aanleiding is voor een terugroepactie in Europa. Dodelijke ongelukken hebben zich buiten de Verenigde Staten voor zover bekend niet voorgedaan.

Klanten in Amerika krijgen bij de aankoop van een Malmkast gratis bevestigingshaakjes om de kast vast te zetten aan de muur. In Nederland worden klanten op 'verschillende manieren' gewaarschuwd dat ze hun kast goed moeten vastmaken. Dat doet Ikea op de website, bij de artikelen en in de laden zitten stickers met waarschuwingen. Het bevestigingsmateriaal is wel verkrijgbaar in de winkel, vertelde Ikea vorig jaar aan RTL Nieuws.

Beknelling

Het eerste dodelijke ongeluk gebeurde in 1989, het laatste in februari van dit jaar. Een 22 maanden oude jongen kwam daarbij om het leven. Bij twee eerdere dodelijke incidenten overleed in 2014 een 2-jarige jongen uit West Chester (Pennsylvania) door beknelling. Hij kwam vast te zitten tussen zijn bed en een omgevallen Malmkast met zes laden. Het andere kindje, een jongetje van bijna twee jaar uit Snohomish in Washington, kreeg een kast met drie laden op zich toen die kantelde, vermoedelijk toen hij er bovenop wilde klimmen.

Thumbnail

In de folder bij het meubel waarschuwt Ikea klanten vooral niet op de kast te klimmen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`