Ga naar de inhoud
Buitenland

Bezoek Geert Wilders aan Antwerpen is rustig verlopen

Geert Wilders in Antwerpen. Beeld © ANP

Er stond een waterkanon paraat en de politie was volop aanwezig. Inzet bleek uiteindelijk niet nodig: het bezoek van PVV-leider Geert Wilders aan Antwerpen is zonder incidenten verlopen.

De PVV-leider was door Filip Dewinter, de leider van het extreemrechtse Vlaams Belang, uitgenodigd om de verkiezingscampagne van de anti-islampartij te ondersteunen. Half oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België. Nederlanders die in Antwerpen als inwoner staan ingeschreven mogen stemmen voor de gemeenteraad.

Wilders vertelde dat hij met zijn bezoek niet wilde provoceren. De twee partijleiders hapten samen een Hollandse haring en wat kaas weg. Na een wandeling hield Wilders een toespraak voor een klein gezelschap en introduceerde Dewinter een Nederlandse kandidaat op de Vlaams Belang-lijst. Er werden ook bloemen gelegd bij het standbeeld van Willem van Oranje.

Extra veiligheidsmaatregelen

In Antwerpen wonen veel inwoners van allochtone afkomst. Een eenzame actievoerder met het bord 'Antwerpen is van iedereen' werd volgens persbureau BELGA op afstand gehouden.

Ondanks dat Wilders zijn cartoonwedstrijd heeft afgeblazen, waren er voor zijn bezoek extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De Belgische politie had het gebied afgezet met een hekwerk en agenten hielden bij de ingangen van de markt toezicht op de bezoekers. Het dreigingsniveau in Antwerpen was tijdelijk verhoogd van 2 naar 3. Dat was alleen van kracht tijdens het bezoek van Wilders.

Protesten in Pakistan om cartoonwedstrijd Geert Wilders

De wedstrijd werd daardoor uiteindelijk afgelast.

Meer op rtlnieuws.nl: