Ga naar de inhoud
Buitenland

Achttien gewonden bij betogingen Chemnitz

Een demonstrant wordt opgepakt in Chemnitz. Beeld © AFP

Bij de betogingen die zaterdag in Chemnitz zijn gehouden, zijn achttien mensen gewond geraakt, onder wie drie politieagenten. In de stad demonstreerden op dezelfde dag twee groepen: een tegen migratie en migranten; een andere tegen extreemrechts en rechtse populisten.

Eerder sprak de politie in de Oost-Duitse stad nog van negen gewonden. In de stad van bijna 250.000 inwoners hielden naar schatting achtduizend felle tegenstanders van migranten en migratie een betoging. Onder hen ook veel rechtsextremisten.

Pro Chemnitz

Aan de tocht deden aanhangers van de rechts-populistische partij AfD (Alternative für Deutschland) en de anti-migratiebeweging Pegida mee.

Ook de rechtse populistische burgerbeweging Pro Chemnitz sloot zich aan, na een eerdere manifestatie in de stad. Een grote politiemacht was ingezet om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen.

Strafbare feiten

De betoging werd eerder op de dag voorafgegaan door een grote demonstratie van circa drieduizend mensen die gericht was tegen extreemrechts en tegen rechtse populisten die vreemdelingenhaat aanwakkeren.

Er zijn circa veertig strafbare feiten gepleegd, inclusief mishandelingen en vernielingen. De politie van Chemnitz onderzoekt ook wie een groepje sociaaldemocraten heeft aangevallen.

Het groepje hoorde bij de plaatsvervangend fractievoorzitter van de SPD in het Duitse parlement, Sören Bartol. Bartol meldde dat zij op weg naar hun bus in Chemnitz door neo-nazi's zijn aangevallen.

Rellen

Aanleiding voor de protesten is de dodelijke steekpartij vorige week zaterdag waardoor een 35-jarige Duitser om het leven kwam. De hoofdverdachte is een Iraakse asielzoeker. Het incident zorgt al dagen voor rumoer in de stad. Zondag werden buitenlanders in de stad aangevallen en afgelopen week waren er diverse demonstraties door rechtse en linkse groeperingen en waren er rellen.

Wat wilde de AfD eigenlijk?

De partij boekte grote winst bij de Duitse verkiezingen, maar met welke standpunten eigenlijk?

Meer op rltnieuws.nl: