Buitenland

Celstraf voor man die huurmoordenaar regelde om Russische journalist te doden

02 september 2018 09:56 Aangepast: 02 september 2018 12:38
Arkadi Babtsjenko. Beeld © AFP

In Oekraïne is een man tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor het beramen van moord op de Russische journalist Arkadi Babtsjenko. Die zette zijn eigen dood in scène om de moord te voorkomen en de opdrachtgever te pakken te krijgen.

De rechtbank in Kiev veroordeelde Boris German tot 4,5 jaar cel. Hij is de tussenpersoon die een huurmoordenaar rekruteerde voor de moord op Babtsjenko. German heeft schuld bekend en werkt nu mee aan het onderzoek om de opdrachtgevevers van de moord te pakken te krijgen. 

Eind mei zetten de Oekraïense veiligheidsdiensten en Babtsjenko zijn dood in scène. Zogenaamd zou hij zijn neergeschoten in zijn appartement in Kiev en op weg naar het ziekenhuis zijn overleden. Een dag later verscheen hij echter springlevend op een persconferentie waarin hij openheid van zaken gaf over de moord die op hem was beraamd. 

Bekende correspondent

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken, dat nog steeds elke betrokkenheid ontkent, zei toen blij te zijn dat Babtsjenko nog leeft. Volgens het Kremlin heeft Oekraïne een Russische journalist gebruikt voor propagandadoeleinden.

Babtsjenko (41) schrijft sinds 2009 voor de kritische krant Novaya Gazeta. Hij is een van de bekendste oorlogscorrespondenten in Rusland. Van zijn hand verschenen onder meer artikelen en een boek over de oorlog in Tsjetsjenië. Hij verliet het land omdat hij voor zijn leven vreesde.

Arkadi Babtsjenko zette zijn eigen dood in scène

Maar wat zijn vrienden daarvan vonden...

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore