Buitenland

Man krijgt boete na oproep 'moordaanslag' Sinterklaas

31 augustus 2018 21:14 Aangepast: 31 augustus 2018 21:16
Beeld © ANP

Voor zijn oproep om geweld te gebruiken tegen Sinterklaas heeft een 37-jarige man uit Utrecht een boete van 300 euro opgelegd gekregen.

Het Openbaar Ministerie had voor de rechtbank Midden-Nederland een werkstraf van 120 uur tegen hem geëist.

In een oproep, eind vorig jaar via Facebook (zie hieronder), noemde de Utrechter de nationale intocht in Dokkum als mogelijk moment om Sinterklaas te doden. Hij heeft zich daarmee volgens het OM schuldig gemaakt aan opruiing. "Hij heeft niet aangegeven zelf geweld te willen gebruiken, maar moedigde anderen daar met zijn berichten wel toe aan.''

De bewuste Facebookpost

Zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder acteur die Sinterklaas speelt.)

En iedereen die ooooh aaaaah kinderfeestjes boehoe jankt wijze we op de genocidefeestjes die kinderen hier vieren, waarmee ze al helemaal klaargestoomd werden voor bloed, grof geweld en dood.

Na de publicatie deed de acteur die Sinterklaas speelt, aangifte. Daarop werd de man aangehouden. Bij de politie verklaarde hij dat de tekst als grap bedoeld was. Dat deed hij ook op 8 december op zijn weblog. Het was bedoeld om viral te gaan 'en om de dubbele maat van racistisch Nederland aan te tonen', zo schreef hij.

De schrijver is lid van De Grauwe Eeuw. Deze actiegroep zet zich in tegen racistische stereotyperingen. Hieronder vallen volgens de groep figuren als Sinterklaas, maar ook cowboy en indiaantje spelen.

Een grap

Volgens de politierechter lag het voor de hand dat de opruiende tekst verder verspreid zou worden. Wel zijn er volgens de rechter door het OM vormfouten gemaakt. Dit leidde tot strafvermindering. Ook hield de rechter rekening met het feit dat de man te lang vastgehouden is op het politiebureau. Daarom wijkt de straf af van de geëiste werkstraf van de officier van justitie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Oproep moordaanslag sint was volgens dreiger 'overduidelijke grap'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore