Buitenland

Oekraïense rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko omgekomen bij bomaanslag

31 augustus 2018 18:17 Aangepast: 31 augustus 2018 18:28
Beeld © EPA

Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de separatisten in Oost-Oekraïne, is omgekomen bij een bomaanslag. Hij werd gedood bij een explosie in een café in de stad Donetsk.

Door de explosie in het café annex restaurant raakten drie anderen gewond. Onder hen is de minister van Financiën van de regio, Alexander Timofejev.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zit de Oekraïense regering in Kiev achter de aanslag. "Kiev heeft ervoor gekozen om een bloedig gevecht aan te gaan", klinkt het dreigend uit Moskou.  

Begin van opstand

Zachartsjenko stond bijna vanaf het begin van de door de Russen gesteunde opstand aan het hoofd van de rebellen, nadat hij de leiding had overgenomen van de Russische inlichtingenofficier Alexandr Borodai. Eind 2014 legitimeerde Zachartsjenko - wel geboren in Donetsk - zijn gezag door de zelfuitgeschreven verkiezingen te winnen. 

Oekraïne en Europa erkenden die verkiezingen niet, Rusland wel. 

Oekraïense journalist zet dood in scene

In Oekraïne blijft ook tussen de geheime diensten van Rusland en Oekraïne een schimmige oorlog woeden. 

Steden in handen

Begin 2014 scheidden separatisten in het oosten van het land zich af van Oekraïne en namen enkele belangrijke steden in handen. Het Oekraïens leger greep in en verdreef de rebellen uit enkele steden. De separatisten wisten enkele steden als Loehansk en Donetsk wel in handen te houden en behielden daardoor controle over de grens met Rusland.

Zo konden de Russen zich in het geheim steeds nadrukkelijker met het conflict bemoeien en zware wapens en militairen de grens over sturen, om de rebellen te steunen.

Een van de ie zware wapens was de Russische Buk-raket, die op 17 juli 2014 vlucht MH17 uit de lucht schoot, met 298 doden tot gevolg. 

Meer op rtlnieuws.nl:
MH17: zo werkten Nederland en Australië in diepste geheim aan stap tegen Rusland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore