Ga naar de inhoud
Buitenland

Europese Commissie wil zo snel mogelijk stoppen met verzetten klok

Beeld © Thinkstock

De Europese Commissie wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan het verzetten van de klok in Europa. Wat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker betreft gaat Europa leven volgens de huidige zomertijd.

Juncker gaat er vandaag in de commissie voor pleiten, zegt hij tegen de ZDF: "De mensen willen het, wij doen het.'' De Luxemburger baseert zich op een enquête onder miljoenen Europeanen. Een meerderheid van 80 procent blijkt voor afschaffing te zijn, meldden Duitse media eerder deze week.

Biologische klok ontregeld

Volgens Juncker is het zinloos mensen om hun mening te vragen en hun voorkeur dan niet door te voeren. Als de commissie het plan doorzet, is het daarna aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement om erover te beslissen.

Ook in Nederland blijkt niet iedereen even blij te zijn met de zomertijd. CDA-politica Annie Schreier-Pierik strijdt al jaren voor afschaffing, omdat zomertijd volgens haar de 'biologische klokken zou ontregelen' van mensen en dieren. Dat zou voor gezinnen en veehouderijen een probleem zijn. Daar is overigens geen hard wetenschappelijk bewijs voor. 

"De commissie moet hiermee aan de slag, de raad moet hiermee aan de slag. We moeten niet blijven praten", zegt ze tegen RTL Nieuws. "In Europa zou het niet alleen om de grote dingen moeten gaan, als Europa moet je ook dicht bij de mensen staan. Daarvoor moet je naar ze luisteren. Drie, vier jaar geleden merkte ik al hoeveel mensen problemen hebben met de zomertijd."

Zomertijd: hier doen we het voor

Klok vooruit, klok achteruit. Waarom doen we dit onszelf aan?

Meer op rtlnieuws.nl: