Buitenland

Australische priesters weigeren biechtgeheim te breken in misbruikzaken

31 augustus 2018 04:31 Aangepast: 31 augustus 2018 06:21
Beeld © Getty Images

De katholieke kerk in Australië verzet zich tegen een wet die moet helpen om kindermisbruikzaken op te lossen. Priesters zijn in een deel van het land wettelijk verplicht naar de politie te stappen als ze tijdens de biecht iets te weten komen over een kindermisbruikzaak.

De Australische bisschopsconferentie geeft aan priesters de instructie die wet te negeren.  "Kinderen zijn juist minder veilig, zeker niet veiliger, als we moeten rapporteren wat we horen in de biecht", stellen de bisschoppen in een verklaring zonder verdere toelichting. "Het biechtgeheim is niet-onderhandelbaar."

Jaar huisarrest

Kindermisbruik in de kerk en het toedekken daarvan zijn ook in Australië een groot schandaal. Twee weken geleden nog werd aartsbisschop Philip Wilson veroordeeld tot een jaar huisarrest voor het verbergen van een misbruikschandaal. Hij is wereldwijd de hoogste geestelijke in de katholieke kerk die hiervoor is veroordeeld.  Wilson was bovendien zelf ook voorzitter van diezelfde bisschoppenconferentie.

Opvallend is dat ook juist deze week paus Franciscus zich meerdere malen uitsprak tegen misbruik en vroeg de slachtoffers om vergeving voor de vele schandalen. Hij kreeg ook kritiek omdat hij geen maatregelen aankondigde tegen de daders. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore