Buitenland

Kat verboden huisdier in Nieuw-Zeeland: 'Ze bedreigen vogelsoorten'

30 augustus 2018 10:41 Aangepast: 30 augustus 2018 11:43
Archieffoto Beeld © Getty

Als je kat dood gaat in Omaui, mag je geen nieuwe kopen. Dat is althans wat de gemeenteraad van het dorp in het zuiden van Nieuw-Zeeland wil. Het kattenverbod moet inheemse diersoorten beschermen.

Huiskatten moeten volgens de raad gecastreerd, gechipt en geregistreerd worden. "Katten mogen hun leven blijven leiden zoals het is, maar als ze dood zijn mag je ze niet vervangen", zegt ​één van de leden van de raad.

'Geen kattenhaters'

"We zijn geen kattenhaters", vertelt John Collins aan Newshub. Hij is initiatiefnemer van het kattenplan. "We willen gewoon verantwoordelijk eigenaarschap en dit is geen plek voor katten." 

Omaui ligt in een groen gebied met veel bos. "De katten gaan de natuur in en jagen op inheemse vogels en insecten", vertelt een collega van Collins. "Ze richten behoorlijk wat schade aan." Volgens de raad zal het zien van inheemse vogels en insecten in je tuin het gemis van een huiskat 'meer dan goedmaken'. 

Roofdiervrij

Het kattenplan is ingediend als onderdeel van een groter doel van Nieuw-Zeeland. In 2050 wil het land geen geïntroduceerde roofdieren zoals ratten en buidelratten meer hebben. Voor inheemse diersoorten zou het dan makkelijker zijn om te blijven bestaan.

Inwoners van Omaui hebben twee maanden om hun mening te geven over het kattenverbod. 

Marleen zet zich in voor verwilderde katten

Ook in Nederland kunnen katten vogelsoorten bedreigen. In sommige provincies worden wilde katten daarom afgeschoten. In andere provincies gebruiken ze de zogeheten TNR-methode.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore