Buitenland

Witte Amerikaanse agent schuldig bevonden aan moord op zwarte tiener

29 augustus 2018 07:23 Aangepast: 29 augustus 2018 15:37
Vrienden van de doodgeschoten Jordan Edwards tijdens zijn begrafenis. Beeld © EPA

Een zeldzame veroordeling in de Amerikaanse staat Texas. Daar werd de voormalige agent Roy Oliver door een jury schuldig bevonden aan moord. In 2017 schoot Oliver de vijftienjarige Jordan Edwards dood, toen de jongen met vrienden wegreed van een feestje.

In eerdere verklaringen zei Oliver dat hij schoot omdat de auto met de zwarte tieners erin achteruit reed en bijna zijn politiepartner Tyler Gross raakte. Oliver zag daarom geen andere optie meer dan te schieten. Edwards was ongewapend. Bij het doorzoeken van de auto werden ook geen wapens aangetroffen. 

Dankbaar

De jury ging niet mee in de getuigenis van Oliver, omdat zijn verhaal op essentiële punten afweek van dat van zijn partner. Gross verklaarde namelijk dat hij niet voor zijn leven vreesde en het niet nodig vond om zijn wapen te gebruiken. Ook had hij niet het idee dat de auto op het punt stond hem te raken. De jury is nu in beraad over de straf die Oliver moet krijgen. Volgens een advocaat van de familie Edwards kan hij tussen de vijf en 99 jaar cel krijgen.

De vader van Jordan Edwards zei dankbaar te zijn voor de beslissing van de jury. "Ik wil alleen maar zeggen dat ik heel, heel erg blij ben", zei hij nadat de veroordeling was uitgesproken. "Het is lang geleden dat ik me zo heb gevoeld."

Bizarre feiten

De veroordeling van Oliver is een zeldzame. In de afgelopen dertien jaar zijn er slechts zes politieagenten aangeklaagd en veroordeeld voor moord omdat ze op iemand schoten tijdens diensttijd. In vier van die gevallen is de veroordeling later ook nog eens vernietigd.

Experts zeggen dat het een uitdaging is om agenten veroordeeld te krijgen voor moord. Juryleden zijn vaak geneigd om getuigenissen van de politie te geloven. Om een politieagent veroordeeld te krijgen, moeten de feiten in een zaak zó bizar zijn dat de acties van de agent niet meer rationeel te verklaren zijn. Dat gebeurt niet vaak.

Onrust na dood zwarte man in Amerika

De politie zag zijn telefoon aan voor een wapen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore