Buitenland

May: geen brexit-deal beter dan slechte deal

28 augustus 2018 11:50 Aangepast: 28 augustus 2018 13:00
Theresa May. Beeld © Getty

Het Verenigd Koninkrijk kan ook zonder een deal met de Europese Unie een succes maken van de aanstaande brexit. Dat zegt de Britse premier Theresa May, die geloof houdt in 'een goede deal' voor de Britten.

Ondanks alle onenigheid en sombere verhalen van haar eigen ministers was May in gesprek met verslaggevers van onder meer Bloomberg opvallend positief over de uitkomst van de brexit-onderhandelingen met de EU. Die naderen het kookpunt: op 18 oktober aanstaande moet er een concreet brexitvoorstel liggen.

Ook Roberto Azevêdo, de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), was vorige week bij BBC Radio licht van toon toen hem gevraagd werd naar brexit. May: "Hij zei dat een 'no deal'-scenario geen walk in the park zou zijn, maar dat het niet het einde van de wereld betekent. Ik heb vanaf het begin gezegd dat geen deal beter is dat een slechte deal."

'Productie valt terug'

Door te verkondigen dat haar regering is voorbereid op alle uitkomsten lijkt May de Britten te willen voorbereiden op slecht nieuws. Volgens de Britse premier werkt haar regering aan voorbereidingen die hoe dan ook een succes kunnen maken van brexit, waarbij ze herhaalde dat ze nog steeds denkt dat Groot-Brittannië een goede deal kan krijgen.

Mays eigen minister van Financiën Philip Hammond is een stuk minder positief. Hij sprak vorige week de verwachting uit dat bij het falen van een overeenkomst de economische productie binnen 15 jaar terugvalt met 7,7 procent en de overheidsleningen tot 2033 toenemen met 80 miljard pond (88,3 miljard euro).

Pessimisme

Ook de baas van de Britse centrale bank, Mark Carney, is uitgesproken pessimistisch over de brexitonderhandelingen. Net als handelsminister Liam Fox voorziet hij dat de Britse economie en handel worden verstoord wanneer er geen deal komt.

Die situatie wordt ook wel 'de nucleaire optie' genoemd en zal mogelijk leiden tot administratieve chaos, files en hogere kosten voor onder andere voedsel. 

Geen vrij verkeer van personen

Bij de lopende onderhandelingen met de EU is één standpunt van het Verenigd Koninkrijk in ieder geval duidelijk. May: "Er zijn bepaalde dingen waarvan ik duidelijk heb gemaakt dat ze niet onderhandelbaar zijn", benadrukte ze. "Een einde aan het vrije verkeer van personen is één van."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zei vandaag dat de Duitse regering een no-deal brexit wil voorkomen. Toch bereidt ook Duitsland zich voor op dat scenario. 

"Natuurlijk onderzoeken we de dreiging van een wanordelijke brexit," zei Maas. Hij heeft nog steeds wel de hoop had dat er een deal gesloten kan worden. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore