Buitenland

Toch respect van Trump voor overleden McCain, vlag op Witte Huis weer halfstok

27 augustus 2018 22:20 Aangepast: 28 augustus 2018 00:46
Beeld © EPA

De Amerikaanse vlag op het Witte Huis hangt weer halfstok voor de overleden senator John McCain. Vanochtend barstte kritiek los in Amerika nadat de vlag op het Witte Huis alweer was gehesen. Dat was veel eerder dan gebruikelijk na de dood van een senator.

Veel Amerikanen houden de Amerikaanse president Donald Trump verantwoordelijk voor het hijsen van de vlag. De Amerikaanse president had na het overlijden van McCain enkel een korte tweet verstuurd. Vanochtend bracht hij alsnog een respectvolle reactie naar buiten. 

"Ondanks onze meningsverschillen over beleid en politiek, respecteer ik senator John McCains verdiensten voor dit land", luidt die verklaring.

Veel kritiek op Trump

Toen McCain zaterdag overleed, betuigde Trump via een tweet zijn medeleven met de familie van de senator. Maar lovende woorden over McCains staat van dienst stonden er niet in. Dat kwam Trump op veel kritiek te staan.

Volgens de Washington Post had het Witte Huis wel een eervolle verklaring klaarstaan, maar hield Trump de publicatie tegen. Tussen de twee prominente Republikeinen boterde het al langer niet.

Heldenstatus

McCain was in de aanloop naar de vorige presidentsverkiezing kritisch over Trump. Die sneerde op zijn beurt dat de oud-militair alleen een heldenstatus heeft vanwege zijn gevangenschap tijdens de Vietnamoorlog. "Ik heb meer met mensen die niet gevangen zijn genomen", zei Trump in 2015.

De ernstig zieke McCain zou op zijn beurt duidelijk hebben gemaakt dat hij Trump niet op zijn begrafenis wil hebben. Bij die plechtigheid neemt vicepresident Mike Pence naar verwachting de honneurs waar. Ook worden oud-presidenten George W. Bush en Barack Obama verwacht.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Trump hield heldenverklaring John McCain tegen'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore