Buitenland

Verkeersminister Italië: 'Absurd ongeluk met brug Genua had vermeden kunnen worden'

27 augustus 2018 21:44 Aangepast: 27 augustus 2018 21:51
Beeld © AFP

Het instorten van de Morandibrug in Genua had vermeden kunnen worden. Dat heeft de Italiaanse verkeersminister Danilo Toninelli vanmiddag tegen het parlement gezegd. Hij noemde het ongeluk waarbij 43 mensen omkwamen 'absurd'.

De Italiaanse regering gaat de licenties van alle wegexploitanten doornemen. Daarbij moeten de private beheerders ook de onderhouds- en moderniseringsmaatregelen voorleggen.

'In Nederland zijn de snelwegen van de staat'

Toninelli overweegt private tolwegen te nationaliseren. Als voorbeeld noemde hij Nederland. "Er zijn andere systemen in Europa die naar onze mening beter functioneren dan het onze. In Duitsland, Nederland en België zijn de snelwegen van de staat en deels gratis. In Italië daarentegen heeft men besloten ze te privatiseren (...) zonder voldoende concurrentie."

De ingestorte brug in Genua wordt geëxploiteerd door Autostrade per l'Italia, dat in handen is van de familie Benetton. Toninelli verwijt de exploitanten dat ze miljarden hebben opgehaald aan tolgeld, maar dat amper iets is teruggevloeid naar de wegen.

Ongeloof, woede en onbegrip in Genua na instorten brug

"Laten we bidden voor de jongeren die er niet meer zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore