Buitenland

Paus wil niet reageren op eis om af te treden vanwege 'doofpotaffaire'

27 augustus 2018 11:14
Paus Franciscus Beeld © AFP

Paus Franciscus wil niet reageren op beschuldigingen dat hij misbruikschandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk in de doofpot heeft gestopt.

Tijdens zijn terugreis vanuit Ierland naar Rome zei Franciscus in het vliegtuig dat de aantijgingen 'voor zichzelf spreken' en dat hij er verder niets over wil zeggen.

Zelf conclusies trekken

Franciscus wordt beschuldigd door aartsbisschop Carlo Maria Vigano. Die was een aantal jaar nuntius (ambassadeur) in de Verenigde Staten. Vigano eist in een elf pagina's lang document het aftreden van Franciscus omdat hij jarenlang zou hebben geweten van het misbruik door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick. 

Vigano kwam met zijn verklaring naar buiten op het moment dat de paus een bezoek bracht aan Ierland, waar misbruik binnen de kerk een diepe wond heeft geslagen. Franciscus zei tegen journalisten dat ze zelf genoeg vaardigheden hebben om conclusies uit het document te kunnen trekken.

De 88-jarige McCarrick heeft in juli zijn ontslag ingediend, nadat meerdere mannen de voormalige aartsbisschop van Washington hebben beschuldigd van seksueel misbruik.

Vijf jaar geleden: witte rook

De 266ste paus vierde in maart zijn vijfjarige jubileum. Met witte rook werd de aanstelling van de eerste Latijns-Amerikaanse kerkleider in 2013 bekendgemaakt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore