Buitenland

Paus vraagt in Ierland om vergeving na misbruikschandalen

26 augustus 2018 16:46 Aangepast: 26 augustus 2018 16:46
Het katholieke Ierland is vaker kritisch op de paus na alle misbruikschandalen. Beeld © ANP

Paus Franciscus heeft zich tijdens de tweede dag van zijn bezoek aan Ierland opnieuw uitgesproken over de misbruikschandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij zei tijdens een toespraak God om vergiffenis te vragen voor 'deze zonden' en het 'verraad' dat velen hebben ervaren.

De paus is in Ierland vanwege het World Meeting of Families Festival, een katholieke conferentie over het belang van familie voor de samenleving en het geloof.

Franciscus zei tijdens zijn toespraak voor duizenden mensen in de plaats Knock dat het misbruik een open wond heeft achtergelaten. Hij stelde dat het onmogelijk is om niet te worden geraakt door de verhalen van misbruikte jongeren die 'zijn beroofd van hun onschuld'.

Applaus

Vanuit het publiek klonk applaus toen Franciscus zich uitsprak over het seksueel misbruik. Ook in Ierland is de geloofwaardigheid van de kerk aangetast na de vele misbruikschandalen.

De paus sprak gisteren al met acht slachtoffers. Iemand die het gesprek had bijgewoond zei na afloop dat het een zeer krachtige ontmoeting was. "Hij luisterde met oprechte interesse."

'Hij had niet moeten komen'

Niet alle Ieren zaten te wachten op het bezoek van Franciscus.

Een activiste wees erop dat sommige slachtoffers door het misbruik te beschadigd zijn om nog te functioneren. "Hij had niet moeten komen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore