Ga naar de inhoud
Buitenland

Dronebeelden geven uniek inkijkje in wereldvreemde inheemse stam

Beeld © YouTube

De Braziliaanse overheid heeft unieke dronebeelden vrijgegeven van een indianenstam die volledig geïsoleerd is van de buitenwereld.

De stam leeft in het regenwoud in het noordoosten van Brazilië, vlakbij Peru, in de zogenoemde Javari-vallei. 

De beelden zijn gemaakt op grote hoogte. Te zien is hoe verschillende mensen door een open stuk in het regenwoud lopen. Hoe groot de groep is, is onduidelijk. Er zijn zeven mensen te zien, onder wie in ieder geval één met een stok of speer wandelt. Niemand lijkt de drone op te merken:

De beelden zijn erg bijzonder, zegt onderzoeker Meliam Vigano Gaspar van de Universiteit Leiden. "Dit soort beelden, geschoten door drones, heb ik nog nooit gezien. Normaal gesproken heb je dit soort beelden alleen vanuit een vliegtuig, nu zit je er veel dichter bovenop."

Ontbossing

De video is naar buiten gebracht door FUNAI, een Braziliaanse overheidsdienst die zich inzet om de inheemse bevolking van het land te beschermen. In de afgelopen decennia is het leefgebied van veel inheemse stammen in het Zuid-Amerikaanse regenwoud een stuk kleiner geworden door onder andere illegale ontbossing. 

De extra aandacht is erg goed volgens de onderzoeker uit Leiden. Er komen verkiezingen aan in Brazilië, en volgens haar is het goed dat dit weer op de politieke agenda komt.

Ook ziektes van buitenstaanders vormen een bedreiging voor deze volken. Deze stammen zijn heel kwetsbaar voor griep of verkoudheid omdat ze geen weerstand hebben tegen deze voor hen onbekende ziektes, die door buitenstaanders overgedragen kunnen worden. Binnen een jaar na een eerste ontmoeting met mensen van buitenaf overlijdt doorgaans 50 procent van zo’n geïsoleerd levende stam aan ziektes als de mazelen en griep.

Honderd stammen

In de hele wereld leven ongeveer honderd stammen die die niet of nauwelijks communiceren met de buitenwereld. De meeste stammen leven in de regenwouden Zuid-Amerika en in Nieuw-Guinea. De juiste term voor dit soort stammen is 'geïsoleerd' en dus niet 'onontdekt'. In de meeste gevallen is bekend dat ergens een stam leeft, maar wordt daar bewust geen contact mee gezocht.

Meer op rtlnieuws.nl:
We stammen af van jagers, boeren en een mysterieus volkje