Ga naar de inhoud
Buitenland

Massale reddingsactie voor achtergelaten dieren na overstroming India

Beeld © Facebook / Shravan Krishnan

Door de hevige overstromingen in India hebben niet alleen een miljoen mensen op de vlucht moeten slaan, ook veel dieren zijn in de problemen geraakt. Honderden vrijwilligers zijn daarom het getroffen gebied in gegaan om de beesten uit hun benarde positie te helpen.

Op foto's en video's is te zien hoe honden zichzelf in veiligheid hebben gebracht door in ondergestroomde huizen op hoge meubels te gaan staan. Op een video, gedeeld door een dierenwelzijnsorganisatie, is bijvoorbeeld te zien dat reddingswerkers in een ondergestroomd huis een groot aantal honden vinden.

Op een andere video is te zien hoe een van de vrijwilligers zijn reddingsvest aan een geredde labrador geeft, zodat hij beter kan zwemmen.

"We krijgen dagelijks meer dan honderd telefoontjes op onze hulplijn. Het aantal dieren dat gered is en is verplaatst naar hoger gelegen gebieden ligt in de honderden", vertelt een medewerker van de Kerala Animal Rescue tegen de BBC

Veel inwoners van India die uit het getroffen gebied zijn gevlucht, vertelden later vol spijt aan de hulpdiensten dat ze hun dieren hebben moeten achterlaten. Sommigen hadden hun dieren aan de riem gelegd om te voorkomen dat ze weg zouden lopen. Helaas is dat sommige dieren juist fataal geworden, omdat de dieren daardoor niet van het stijgende water weg konden vluchten, zegt een reddingswerker. 

Volgens de overheid zijn 3297 geiten, 47 honden en meer dan 8000 schapen, koeien en buffalo's omgekomen door de regenval. Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen. In de staat Kerala, waar de meeste overlast is door de hevige moessonregens, wonen naar schatting namelijk een miljoen honden.

Meer op rtlnieuws.nl: