Ga naar de inhoud
Buitenland

Bonaire moet wennen aan alcoholcontrole: 1 op de 7 bestuurders de mist in

De politie op Bonaire (archieffoto)

Voor het eerst is er op het Nederlandse eiland Bonaire een grote alcoholcontrole gehouden. De vangst was meteen groot: 15 procent had te veel gedronken. "De controle was zo'n succes dat we vanaf nu vaker gaan controleren", zegt een politiewoordvoerder vanuit Bonaire.

Volgens de woordvoerder wordt door automobilisten op het eiland veel gedronken. Maar grote alcoholcontroles zijn er op het bijna 20.000 inwoners kennende Bonaire niet. Tot afgelopen weekend.

"We hebben een eerste grote alcoholcontrole gehouden in het verkeer", licht de politiewoordvoerder telefonisch vanuit Bonaire toe. "Er zijn veel aanrijdingen op het eiland. Regelmatig is er alcohol in het spel. Elke dode is er eentje te veel. Hoog tijd om daar verandering in te brengen."

Veel te veel gedronken

Het vermoeden dat veel automobilisten op het Nederlandse eiland met alcohol achter het stuur stappen, bleek te kloppen. In totaal werden 177 bestuurders gecontroleerd. 24 bestuurders hadden te veel gedronken. Zij moesten de auto laten staan en kregen onmiddellijk een rijverbod. Vier bestuurders hadden zo veel gedronken dat ze werden aangehouden en mee moesten naar het politiebureau.

Thumbnail

Aangekondigd

De alcoholcontrole was van tevoren aangekondigd, zegt de woordvoerder. "En toch zijn veel automobilisten de mist in gegaan." Er waren vooraf veel vragen, zegt de woordvoerder. "Zo wilde de mensen weten hoeveel ze mochten drinken en hoe hoog de boetes zijn." Het boetebedrag zal door de officier van justitie worden bepaald.

Vanwege het succes gaat de politie op Bonaire vanaf nu de normale patrouilles voorzien van een blaasapparaat, zodat op elk moment van de dag op alcohol kan worden gecontroleerd. Daarnaast zal de politie minimaal één keer per maand een alcoholcontrole van deze omvang uitvoeren. 

Meer op rtlnieuws.nl
Bonaire vecht tegen zeewierplaag