Buitenland

Overlevende vloedgolf Italiaanse kloof: 'Het was de hel!'

21 augustus 2018 08:42 Aangepast: 21 augustus 2018 14:37
Reddingswerkers zoeken in de kloof naar overlevenden. Beeld © EPA

In Civita, in het zuiden van Italië, zijn zeker tien doden gevallen toen een enorme watermassa groepen wandelaars verraste in een steile kloof. Er vielen zeker zeven gewonden.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Het gaat om zes vrouwen en vijf mannen. 23 mensen zijn gered, onder wie een Nederlander, maar er is nog een aantal vermisten. 

De wandelaars werden overvallen door een plotseling noodweer boven de kloof, die vanwege de imposante rotsformaties populair is bij toeristen.

'Ik had geluk'

Zo langzamerhand komen de eerste ontstelde reacties van ooggetuigen binnen: "Er kwam een muur van water naar beneden. We hadden geen tijd om iets te doen. Ik had echt geluk", zegt een Nederlandse gewonde, getooid met een groot verband om zijn hoofd, in tranen tegen de krant Corriere della Serra. 

Een Italiaanse ooggetuige valt hem bij: "Het was iets ongelooflijks, het was de hel!", zegt hij. "Ik heb er geen woorden voor, en ik treur om de mensen die zichzelf niet hebben kunnen redden."

"De wandelaars zijn door het water gekatapulteerd':

Een Italiaanse reddingswerker legt uit dat de wandelaars kansloos waren tegen de kracht van het water.

Makkelijke tocht

Volgens de burgemeester van Castrovillari, een stadje in de omgeving van de kloof, waren er groepen wandelaars onder leiding van gidsen in de kloof, maar liepen er ook toeristen zonder begeleiding rond. Daarom is nog niet goed te zeggen hoeveel mensen er nog vermist zijn.

In een sporthal in Civita is een noodhospitaal ingericht. Luca Franzese, verantwoordelijk voor de reddingswerkzaamheden in het gebied, zegt dat dit soort vloedgolven in de winter vaker voorkomt, maar 's zomers, als er toeristen zijn, is dit nog nooit gebeurd. 

Het is een makkelijke tocht, zegt Franzese,  geschikt voor iedereen, ook voor jongeren. Maar ditmaal verraste de golf de wandelaars. Het water van de rivier steeg tot voorbij de 2 meter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore