Buitenland

Schrik na nieuwe bevingen op Lombok: 'We durven niet meer naar binnen'

19 augustus 2018 20:36 Aangepast: 20 augustus 2018 07:10
Kinderen voor het ingestorte opvanghuis in Lombok.

"De kinderen zijn behoorlijk van slag door de aardbeving. Ze zitten te huilen op de stoep." Dat zegt Chaim Fetter, die werkt voor een kinderopvangtehuis op het Indonesische eiland Lombok. Het eiland werd vandaag opnieuw getroffen door aardbevingen.

"De laatste was een flinke harde. Het is vet eng als de grond begint te trillen onder je en je kunt nergens heen om er aan te ontsnappen", zegt Chaim (37, foto) tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld

ZIE OOK: Wéér aardbevingen op Lombok

De aardbeving was vanmiddag in het noorden van Lombok. Chaim zit met 90 kinderen in het westen van Lombok. Het opvangtehuis voor voormalige straatkinderen was al grotendeels verwoest door een beving een kleine twee weken geleden. De kinderen slapen nu in tenten.

Opvanghuis voor kinderen

De Nederlandse Chaim Fetter is mede-oprichter van Peduli Anak, een opvanghuis voor kinderen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen. Sommigen van hen kampen met een lichamelijke beperking, anderen hebben gedragsproblemen of zijn bijvoorbeeld slachtoffer geworden van exploitatie, misbruik of verwaarlozing. Het opvanghuis is grotendeels verwoest door de zware aardbeving.
 
Er is dringend geld nodig voor de wederopbouw. "We hebben het opvanghuis in al die jaren beetje bij beetje opgebouwd. Wij kunnen dat niet uit eigen zak financieren. De waarheid is dat we heel hard geld nodig hebben."

Het was in Lombok elf uur 's avonds toen vandaag de grond voor de tweede keer begon te beven. "Het waren eigenlijk drie aardbevingen vlak achter elkaar", vertelt Chaim. "De eerste had een kracht van 6.4, de tweede was de zwaarste van 7.2 en de derde had een kracht van 5.4 op de Schaal van Richter."

Gewond

De meeste kinderen sliepen al. "Iedereen kwam uit de tenten. Ze zitten nu op de stoep en we proberen ze te kalmeren. We zijn weer aardig geschrokken."

Chaim zelf was met een aantal medewerkers de administratie aan het doen in het kantoor toen de grond begon te beven. "De stroom viel direct uit. Het was gelijk pikkedonker. We probeerden zo snel mogelijk naar buiten te komen. Daarbij raakte een medewerker gewond aan een been." De kinderen bleven allemaal ongedeerd.

Schreeuwen

De Nederlandse Dauja van Dalen (26, foto) is ook op Lombok. Ze helpt daar slachtoffers van de eerdere aardbevingen. "Ik lag al te slapen en opeens werd ik wakkergeschud. Ik hoorde mensen schreeuwen en rende direct de kamer uit."

Miniatuurvoorbeeld

 Dauja zit in een hostel. "Het voelde echt als een minuut lang, maar geen idee hoelang het echt duurde. Ik zit nog steeds te trillen. Iedereen zit nu op een veld voor ons hostel. Niemand durft de kamer in om iets te pakken."

Dauja en de andere mensen van het hostel slapen vanavond waarschijnlijk buiten. "We durven niet meer naar binnen. Ik ben echt nog een beetje in shock."

Eerste beelden: weer zware aardbeving Lombok:

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore