Buitenland

Militaire experts vrezen mysterieuze Russische satelliet

17 augustus 2018 22:00 Aangepast: 18 augustus 2018 13:16
Archieffoto ter illustratie. Dit is niet de satelliet waar het om gaat. Beeld © Facebook ESA

De Verenigde Staten slaan alarm over een mysterieuze Russische satelliet. De Amerikanen zien dingen gebeuren die ze niet kunnen plaatsen. Ze vrezen dat de Russen heimelijk een oorlogswapen in de ruimte hebben gebracht.

De satelliet, volgens de Russen bedoeld om andere satellieten te inspecteren, draaide al een paar maanden rond de aarde toen er ineens een kleinere tweede satelliet uit tevoorschijn kwam. En weer enkele maanden kwam er daaruit een nog kleinere. "Dit valt met niks te vergelijken wat we eerder hebben gezien", zegt staatssecretaris Ybleem Poblete. "En er is geen enkele manier om te achterhalen wat hier gebeurt."

Er is nog veel meer vreemds aan het gedrag van de satelliet, zeggen de Amerikanen, zonder daar verder op in te gaan.

Volgens de Russen is er niets aan de hand.

CNN maakte deze animatie:

Kamikazepiloot

De Amerikanen laten waarschijnlijk ook niet het achterste van hun tong zien, maar tegenover diverse Amerikaanse media zeggen medewerkers van defensie dat ze hier militaire bedoelingen achter zien. Zo zou er al een Russische inspectiesatelliet in staat zijn om als een soort kamikazepiloot andere vijandige satellieten uit hun baan te kegelen. 

President Trump blies begin dit jaar de oude plannen nieuw leven in om de Amerikaanse krijgsmacht uit te breiden met een ruimteleger. Dat zou naast landmacht, luchtmacht en marine moeten bestaan als een volwaardige poot van het leger. Vorige week maakte vicepresident Pence de plannen bekend: in 2020 moet het ruimteleger actief zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:
Mysterieuze Russische satelliet parkeert zichzelf tussen andere satellieten 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore