Buitenland

Laatste containers rederij Hanjin op weg naar Nederland

19 oktober 2016 11:53 Aangepast: 30 juli 2017 01:30
Schepen van Hanjin voor anker bij Singapore in september omdat havengelden niet betaald konden worden. Beeld © AFP

De laad- en losproblemen bij de failliete Koreaanse rederij Hanjin zijn bijna voorbij. Ook duizenden containers bestemd voor Nederland zijn bijna aan land.

In september dreven bijna 90 schepen met daarop een half miljoen zeecontainers doelloos rond op zee omdat Hanjin geen geld had om havengelden te betalen en ze te laten lossen. De lading die vast zat, had naar schatting een waarde van 14 miljard dollar.  

Nu varen de laatste schepen richting haven met hulp van een noodkrediet dat aan Hanjin werd verstrekt. Op dit moment zijn er nog vijf schepen onderweg.

Scootmobielen

In één van die schepen, onderweg naar Hamburg, staan ook scootmobielen die bestemd zijn voor de Nederlandse markt. Rob van den Eijnden, salesdirecteur van Hanjin Nederland, verwacht dat het schip met die scootmobielen in de eerste week van november aankomt.

In totaal staan er ongeveer 1500 containers op bestemd voor Nederland. Naast scootmobielen zijn er ook kleding voor warenhuizen, computers en onderdelen te vinden tussen de lading, zegt hij tegen RTL Z.

Einde verhaal voor Hanjin Nederland

Met Hanjin lijkt het ondertussen een afgelopen zaak. In Azië wordt nog geprobeerd onderdelen van het bedrijf te verkopen, maar in Europa is het afgelopen. Ook in Rotterdam gaat het bedrijf sluiten en daar verliezen zo'n zestig mensen hun baan.

"Een rollercoaster noem ik het. Alsof we in een achtbaan zaten. Het nieuws kwam bij ons ook als een donderslag", zegt Van den Eijnden over de afgelopen weken. "Van het ene op het andere moment weet je dat er haast geen toekomst meer is."

Toch maken de medewerkers van Hanjin zich niet zo'n zorgen. De Rotterdamse havenwereld is klein en er wordt verwacht dat er snel een nieuwe baan gevonden kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore