Buitenland

VS dreigt Turkije met nog meer sancties vanwege predikant

16 augustus 2018 20:25 Aangepast: 16 augustus 2018 20:31
Andrew Brunson (midden, met bril) staat onder huisarrest op verdenking van spionage. Beeld © EPA

De Verenigde Staten zullen Turkije nieuwe sancties opleggen als het land de Amerikaanse predikant Andrew Brunson niet snel vrijlaat. Dat laat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin weten.

Deze dreigende woorden werden opgetekend door persbureau Bloomberg. Tijdens een kabinetsvergadering in het Witte Huis voegde de Amerikaanse president Donald Trump daar aan toe dat Turkije 'bewezen heeft geen goede vriend' van de VS te zijn. 

Volgens Trump heeft Amerika onlangs nog, in een niet nader genoemd land, Turkse burgers bevrijd op verzoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf. Volgens Trump had Erdogan hulp nodig om iemand te bevrijden en die werd bevrijd. "Nu willen ze onze geweldige pastoor vasthouden. Niet eerlijk. Niet oké."

Boycots en sancties vliegen over en weer

De woorden van Mnuchin en Trump doen de toch al broze relatie tussen beide landen geen goed. Over en weer vliegt het verwijten, boycots en sancties. Zo maakte Erdogan twee dagen geleden bekend dat hij een boycot wil op Amerikaanse elektronica zoals iPhones van Apple.  

Vorige week maakte Trump bekend de importheffingen op Turks staal en aluminium te verdubbelen, naar respectievelijk 50 procent en 20 procent. Hierop bereikte de toch al dalende koers van de Turkse lira een dieptepunt.

Zie ook: Trump verdubbelt Turkse sancties, koers lira duikt verder omlaag

Turkije kan de schulden bijna niet meer betalen, het kampt al langer met een fikse inflatie en de lira verloor sinds dit jaar 30 procent van zijn waarde. RTL-correspondent Olaf Koens vertelt dat Turkije al vijf jaar economische problemen heeft.

De koers schoot vanochtend wel omhoog nadat Qatar had toezegd om 15 miljard dollar (13 miljard euro) in de Turkse economie te pompen. Volgens het Turkse staatspersbureau wordt het geld doorgesluisd naar de bankensector en de financiële markten. Qatar en Turkije hebben vriendschappelijke banden met elkaar.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore