Buitenland

Barcelona herdenkt terroristische aanslag van een jaar geleden

16 augustus 2018 19:20 Aangepast: 16 augustus 2018 19:20
Mensen leggen bloemen neer als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag. Beeld © AFP

Het is morgen precies een jaar geleden dat een wit bestelbusje inreed op voetgangers op La Rambla, een drukke promenade in Barcelona. Morgen wordt in de stad en in enkele andere Catalaanse plaatsen de terroristische aanslag herdacht.

16 mensen kwamen bij de aanslag om het leven, meer dan 140 raakten gewond. Vandaag zijn op La Rambla al bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Volgens lokale media vragen nabestaanden van de slachtoffers vandaag de herdenking niet voor politieke doeleinden te misbruiken. Een woordvoerster van een vereniging van slachtoffers van terrorisme, Ana Cortés, wees er op dat de nabestaanden en slachtoffers zich sinds de aanslagen door de overheid in de steek gelaten voelen. Het is volgens haar niet het moment voor politici om op de voorgrond te treden.

ZIE OOK: Edwin was getuige aanslag: 'De kogels sloegen naast me in'

​Koning en koningin aanwezig

Tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Ramblas en op het Plaza Cataluña staan de nabestaanden op de voorgrond. De herdenking staat in het teken van 'Barcelona, stad van vrede' en geeft aandacht aan de verschillende afkomsten van de slachtoffers. Koning Felipe VI en koningin Letizia zullen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn.

De komst van de koning is voor sommige separatisten een aanleiding niet te komen en ergens anders een herdenking te houden. Zo is er een bijeenkomst bij de Lledoners-gevangenis, 50 kilometer ten noordwesten van de Ramblas. Daar zitten enkele separatistische politici vast wegens hun rol bij pogingen van de toenmalige regionale regering van Catalonië om zich in oktober vorig jaar af te scheiden van Spanje.

Video: paniek in Barcelona na de aanslag

Informatie achtergehouden

Terreurgroep IS eiste de verantwoordelijkheid op. Spaanse media berichtten vandaag dat de regionale politie in Catalonië, de Mossos d'Esquadra (Troepen) cruciale informatie in het onderzoek naar de aanslagen heeft achtergehouden. De 'Mossos' zouden het onderzoek hebben belemmerd.

De aanslag in Barcelona werd gepleegd door Younes Abouyaaqoub. Later reden vijf medeplichtigen mensen aan in Cambrils, 100 kilometer verderop.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore