Buitenland

Zuid-Korea wil wegen en spoorlijnen naar Noord-Korea

15 augustus 2018 06:02 Aangepast: 15 augustus 2018 06:02
Kim Jong-un en Moon Jae-in. Beeld © EPA

De Zuid-Koreaanse president wil de banden met Noord-Korea verder aanhalen. Hij wil daarom wegen en spoorlijnen aanleggen tussen beide landen. Het bouwen moet nog voor het einde van dit jaar beginnen.

President Moon sprak op televisie tijdens de jaarlijkse feestdag voor het einde van de Japanse bezetting van Korea (1910 tot 1945). Volgens de president kan 'ware bevrijding' alleen worden bereikt al de twee landen een duurzame vrede en een economische gemeenschap overeenkomen.

ZIE OOK: Willem zat weken in Noord-Koreaanse cel: 'Ze hebben me 13 jaar lang afgeluisterd'

De toenadering tussen beide landen is tot nu toe vooral gericht op denuclearisering. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon ontmoetten elkaar de afgelopen maanden al twee keer. In september staat een nieuwe top gepland in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Zorgen over Amerikaanse houding

Noord-Korea maakt zich ernstige zorgen over de houding van de Verenigde Staten tegenover het bewind in Pyongyang. Minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-Ho noemde het eerder deze maand alarmerend dat de Verenigde Staten 'steeds harder roepen dat de internationale sancties tegen Noord-Korea moeten worden gehandhaafd.'

Dat doet Amerika omdat Noord-Korea zich niet voldoende houdt aan de toezegging die het land heeft gedaan om te denucleariseren. Het land is nog in overtreding van een resolutie van de veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Historische handdruk

Eerder dit jaar was er een historische top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
`