Buitenland

11 maanden na orkaan Maria heeft Puerto Rico weer stroom

15 augustus 2018 01:57 Aangepast: 15 augustus 2018 01:57
De schade aan het elektriciteitsnet is goed te zien op deze foto uit november. Beeld © AFP

Heel Puerto Rico heeft weer stroom. Dat is voor het eerst sinds de verwoestende orkaan Maria bijna een jaar geleden over het eiland trok. Het eiland weer aansluiten was een hele klus.

De laatste wijk in Puerto Rico, in de stad Ponce in het zuiden, werd gisteren aangesloten op het stroomnetwerk. Voor inwoners betekent dat een einde aan het gebruik van generatoren. "Eindelijk geen kaarsen en verlengsnoeren meer", zegt een inwoner.

ZIE OOK: Facebook zegt sorry voor 'VR-ramptoerisme' in Puerto Rico

Het duurde lang om het eiland weer aan te sluiten. Sinds de storm in september vorig jaar over het eiland trok, zaten veel mensen in het donker. Nog steeds heeft niet iedereen stroom, maar dat komt door de aansluiting in de huizen die nog niet overal op orde is.

Zwaar getroffen

Vooral omgewaaide, houten elektriciteitspalen waren een probleem. Er werd zelfs een helikopter ingezet om die op hun plaats te krijgen. De stroomproblemen in Puerto Rico waren de grootste in de geschiedenis van de VS, waar het eiland onder valt.

Orkaan Maria raasde op 20 september door het Caribisch gebied. De storm trof vooral Puerto Rico zwaar. Het dodental op het eiland werd afgelopen vrijdag nog flink bijgesteld. Er zouden ruim 1400 mensen omgekomen en niet - zoals tot dan toe gemeld was - 64.

Puerto Rico nooit eerder zo zwaar door orkaan getroffen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore