Buitenland

'The Queen of Soul' Aretha Franklin (76) overleden

16 augustus 2018 16:01 Aangepast: 16 augustus 2018 22:09
Aretha Franklin. Beeld © AFP

De Amerikaanse soullegende Aretha Franklin is overleden. Dat zegt haar publicist tegen persbureau AP. Franklin werd 76 jaar oud. Ze kampte sinds 2010 met kanker en vocht jarenlang tegen de slopende ziekte.

Aretha Franklin begon eind jaren vijftig. Ze trad voor het laatst op in november 2017 tijdens een benefietgala voor de Elton John AIDS Foundation.

ZIE OOK: Stevie Wonder bezoekt Aretha Franklin voor laatste groet

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone riep Franklin uit tot de beste zangeres ooit. In 2015 wist ze de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama tot tranen toe te ontroeren. Dat deed ze tijdens de jaarlijkse Kennedy Center Honors met een vertolking van You Make Me Feel Like a Natural Woman.

Aretha Franklin: Queen of Soul

De afgelopen dagen werd door fans en collega's gebeden voor de gezondheid van Franklin. Dat gebeurde na een oproep van haar familie. "Ik bid voor de Queen of Soul", twitterde Mariah Carey, die in 1988 met haar optrad.

Begonnen in kerkkoor

Missy Elliott, Ciara, Paula Abdul en Carnie Wilson hoorden bij de talrijke beroemdheden die zich aansloten bij de eerbetonen en gebeden voor Franklin. Ook Hamilton-maker Lin-Manuel Miranda sloot zich aan bij wat hij omschreef als 'de melkweg van gebeden voor Aretha'.

Franklin heeft meer dan 60 jaar in de muziek gezeten. Zij begon haar carrière, zoals zoveel soulzangers en- zangeressen, in het kerkkoor. Dat was in een kerk in Detroit, waar haar vader voorganger was.

18 Grammy's

In 1960 tekende zij haar eerste platencontract. In de daaropvolgende acht jaar scoorde ze grote hits met nummers als Respect, Chain of Fools en (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. 

Franklin was de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. Dat gebeurde in 1987. Zij kreeg 44 Grammy-nominaties, waarvan zij er 18 wist te verzilveren. Zij trad op bij de inauguratie van drie presidenten: Jimmy Carter, Bill Clinton en Barack Obama. President George W. Bush kende haar in 2005 de Presidential Medal of Freedom toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`