Buitenland

Australische aartsbisschop krijgt huisarrest voor verhullen kindermisbruik

14 augustus 2018 03:13 Aangepast: 14 augustus 2018 05:56
Beeld © AFP

Aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide krijgt straf voor het verbergen van een misbruikschandaal, maar hij hoeft niet de cel in. Hij krijgt één jaar huisarrest.

Wilson hield jarenlang een priester de hand boven het hoofd. Al in 1976 vertelde een toen vijftienjarige jongen hem dat hij door de priester was misbruikt. Ook een ander slachtoffer meldde zich toen bij Wilson.

ZIE OOK: Australische aartsbisschop legt functie neer om verbergen kindermisbruik

De bewuste priester werd in 2004 veroordeeld voor negen gevallen van kindermisbruik. Hij overleed in 2006 in de gevangenis. 

Opgestapt als aartsbisschop

Voor het verhullen van het misbruik krijgt Wilson een straf van een jaar. Vanwege zijn slechte gezondheid hoeft de 67-jarige Wilson die straf niet in de gevangenis uit te zitten. Hij begint vandaag met het uitzitten van zijn huisarrest.

In mei legde Wilson zijn functie als aartsbisschop tijdelijk neer, nadat hij schuldig werd bevonden. Na druk van de Australische premier Turnbull en collega-geestelijken stapte hij vorige maand op.

Hooggeplaatste kardinaal verdacht van seksueel misbruik

Er spelen meer misbruikzaken in de katholieke kerk in Australië. Zo is ook de Australische kardinaal George Pell verdacht  van meerdere gevallen van seksueel misbruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore