Ga naar de inhoud
Buitenland

Ophef om mogelijk eerste zwarte James Bond: 'Bij Daniel Craig was men ook boos'

Idris Elba zou volgens geruchten de grootste kans maken om de nieuwe James Bond te worden. Beeld © Getty Images

De nieuwste James Bond-film met Daniel Craig in de hoofdrol komt pas eind 2019 uit, maar nu al is er een hoop te doen over Craigs mogelijke opvolger. Volgens geruchten zou acteur Idris Elba de grootste kans maken hem op te volgen. Hij zou daarmee de eerste zwarte James Bond zijn.

Al langere tijd wordt Idris Elba genoemd als de nieuwe James Bond. Barbara Broccoli, producent van de Bondfilms, vertelde recent in een interview dat ze graag zou zien dat Bond door een zwarte acteur vertolkt wordt en dat Elba boven aan haar lijstje staat. Nadat de acteur dit weekend ook nog eens een tweet de wereld in had geslingerd met de veelzeggende tekst 'Mijn naam is Elba, Idris Elba' ontploften sociale media. 

Omschrijving bedenker

Veel mensen vinden dat de ophef over een zwarte acteur die Bond vertolkt nergens op slaat, anderen vinden juist dat er absoluut niet van de omschrijving van Bonds bedenker Ian Fleming mag worden afgeweken. 

James Bond:

Schrijver Ian Fleming creëerde het karakter James Bond in 1953. Hij schreef twaalf boeken en twee verhalenbundels over het fictieve personage.

In 1962 kwam de eerste film over de geheim agent uit. Inmiddels is de franchise uitgegroeid tot één van de meest succesvolle filmreeksen ooit. Volgend jaar komt alweer de 25ste film over 'agent 007' uit.

Twan Arts, auteur van James Bond voor Dummies, zag op zijn tiende voor het eerst een Bondfilm en was gelijk verkocht. "Het is de ultieme jongensdroom: mooie auto's, mooie vrouwen, een beetje de wereld rondreizen. Echt een droomwereld."

Zwart haar en litteken

Hij vertelt dat ​een tekenaar ooit een tekening maakte van Bond, gebaseerd op Flemings omschrijving in de boeken. "Daarop is hij afgebeeld als een man met zwart haar, een litteken op z'n wang en een beetje een kille blik. Die is aan Fleming voorgelegd, die daarop zei dat dat erg leek op hoe hij zich Bond voorstelde."

Miniatuurvoorbeeld
De door Fleming goedgekeurde tekening van James Bond.

Volgens Arts leek Bond-acteur Timothy Dalton qua uiterlijk het meest op die omschrijving. "Toen Daniel Craig werd gecast als Bond waren een heleboel fans boos. Craig is namelijk blond en dat vonden ze niet kunnen." 

Inmiddels vertolkt Craig al dertien jaar lang de rol van 007: het langst van alle Bond-acteurs. "Uiterlijk is van ondergeschikt belang", vervolgt Arts. "Het gaat erom dat de acteur het personage van Bond uitstraalt en charismatisch is. Vrouwen moeten zich tot hem aangetrokken voelen en mannen moeten bang zijn dat ze een klap van hem kunnen krijgen."

Ouders

Volgens schrijver Fleming heeft Bond een Zwitserse moeder en een Schotse vader. Tegenstanders van een zwarte Bond zeggen daarom dat 007 wit moet zijn.

Reguillo Wijngaarde, organisator van het jaarlijkse Urban Film Festival, vindt dat een slecht argument. "Het is 2018. In Schotland en Zwitserland wonen ook zwarte mensen", zegt hij. "Mensen gaan er te snel van uit dat iemand die uit een van die landen komt, wit is. Het is alleen maar goed om die gedachtegang nu eens te doorbreken."

Succes

Wijngaarde vindt dat er in binnen- en buitenland te weinig diversiteit in films is. "Er is een misvatting bij filmproducenten dat een diverse cast niet commercieel interessant is. Het succes van Black Panther, dat een volledig zwarte cast heeft, laat zien dat dat nergens op gebaseerd is."

Volgens hem zou een zwarte James Bond niet alleen een positieve ontwikkeling zijn voor de zwarte gemeenschap, maar ook voor de witte. "Zelfs het laten vertolken van één hoofdpersoon door een zwarte in plaats van een witte acteur is een stap richting meer diversiteit", zegt hij. "Daarmee doorbreek je namelijk al het verwachtingspatroon dat de hoofdrolspeler een wit persoon is." 

Verontrustend karakter

Hoogleraar en Bondkenner Christoph Lindner schreef drie boeken over geheim agent 007 en is niet bepaald fan van het door Fleming bedachte karakter. "Als je de boeken leest, is Bond een diep verontrustend karakter met verschrikkelijke normen en waarden", vertelt hij. "Hij is oppervlakkig, seksistisch, racistisch en homofoob."

Een zwarte Bond vindt hij dan ook een goed idee. "Elke casting van Bond die afwijkt van hoe Fleming hem heeft omschreven, is in mijn ogen perfect."

Vooroordelen

Volgens Lindner is Bond in de films 'opgeschoond'. "De vooroordelen zijn niet expliciet aanwezig, zoals in het boek, maar meer gecodeerd. In de films zijn wel steeds minder vooroordelen te vinden, maar Bond heeft bijvoorbeeld nog wel een ongezonde relatie met seks. Daarvoor zou hij toch eens in therapie moeten", grapt Lindner.

Voorstanders van Elba zijn al aan het photoshoppen geslagen:

Lindner en Wijngaarde zouden Elba dolgraag in de rol van James Bond zien, maar volgens Arts is die kans klein. En dat ligt volgens hem niet aan zijn huidskleur. "Bond is in de meeste verhalen halverwege de dertig. Vaak casten ze iemand van die leeftijd, zodat hij meerdere films mee kan", legt hij uit. "Idris Elba gaat al richting de vijftig en is dus eigenlijk te oud."

Wie de opvolger van Craig ook wordt, volgens Arts zal er sowieso gedoe over zijn. "Het is nou eenmaal zo dat wanneer een iconisch personage opnieuw gecast wordt, er altijd tegenstanders zullen zijn."

Meer op rtlnieuws.nl: